Wykonanie

Często jest tak, że gotując posiłki zostają mi resztki jakiś produktów, kilka warzyw, jakiś
serek czy
śmietana. Po ostatnich gotowaniach miałam w lodówce otwarty słoik z dość płynnym
dżemem z porzeczki, 3/4 opakowania
mascarpone, pół kubeczka
śmietany kremówki i 1/3 pudełeczka
śmietany 12%, trochę
pieczarek i jeszcze kilka rzeczy. Postanowiłam więc zorganizować swój prywatny dzień naleśnika - na śniadanie i obiad w dwóch różnych wersjach.Śniadanie było na słodko - naleśniki z kremem
mascarpone i
dżemem z porzeczki. Znalazłam w moim przepiśniku (który ma z 15 lat) przepis na krem do ciasta/torciku a'la tiramisu i okazało się, że jest to również dobry pomysł na dodatek do naleśników. Szczególnie fajnie komponuje się z dość kwaśnym
dżemem z porzeczki, którym dysponowałam:)Na obiad naleśniki w wersji wytrawnej - z
pieczarkami.Ciasto na naleśniki zrobiłam nieco eksperymentują - z dodatkiem
mąki żytniej. Było bardzo smaczne:)Składniki:ciasto naleśnikowe:
mlekojajkoszczypta
solimąka pszennamąka żytnia (na 6 łyżek
mąki pszennej dałam 2,5 łyżki
mąki żytniej)1/2 szklanki
wody gazowanejProporcje ustalamy według tego, ile ciasta potrzebujemy. Mieszamy mikserem wszystkie składniki,
wodę gazowaną dodajemy na samym końcu, jak już ciasto jest zmiksowane. Nadaje ona naleśnikom fajnej puszystości. Ciasto powinno być lejące, ale niebyt płynne. Z drugiej strony nie może być tez zbyt ciężkie. Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni.farsz na słodko:130g
serka mascarpone100ml
śmietany kremówki1
żółtko1/2 łyżki
cukru pudrudżem z czarnej porzeczkiŻółtko ucieramy z
cukrem pudrem. Dodajemy
mascarpone i miksujemy. W drugiej misce ubijamy
śmietanę na
bitą śmietanę:) Dodajemy ją do masy z
mascarpone i mieszamy razem drewnianą łyżką.My na każdego naleśnika wysmarowanego
dżemem nakładaliśmy solidną łyżkę kremu - dużo kalorii z rana, które można spalić przez cały dzień:)farsz z
pieczarkami:250g
pieczarek pokrojonych w kawałki1 łyżka
śmietany 12% lub 18%3 łyżki
sera tartego
mozzarella1 roztrzepane
jajkobułka tartaPieczarki podsmażamy na masełku. Dodajemy do nich na koniec smażenia
śmietanę,
sól i
pieprz i mieszamy. Na połowę każdego naleśnika nakładamy
pieczarki, na nie
mozzarellę. Składamy naleśnika na pół i jeszcze raz na pół - tak, by powstał trójkąt. Obtaczamy go w
jajku i w
bułce tartej i smażymy na małym ogniu z obu stron.Dobrze smakuje podany z
sosem czosnkowym :)