Wykonanie

Tarty z
ciasta francuskiego miałam okazję już wiele
razy jeść. Nigdy jednak nie robiłam takiej samodzielnie. Okazuje się, że nie jest to pracochłonne danie:) A że miałam w lodówce
mięso mielone i
ciasto francuskie z lidla, któremu się termin kończył postanowiłam coś stworzyć:)Powstało całkiem pyszne danie, którym można się solidnie najeść:)Co potrzebujemy:500g
mięsa mielonego1 puszka
pomidorów bez skórki1 puszka
groszku zielonegoszczypior posiekany drobno
chilli,
sól,
pieprz,
majeranek,
ziołamaly
koncentrat pomidorowy2
cebule posiekane w kostkę50g
sera mozzarella - tarty30g
sera gouda tartego1. Na rozgrzany
olej wkładamy posiekaną
cebulę i ją podsmażamy lekko. Dodajemy
mięso i razem smażymy.2. Doprawiamy
przyprawami mięso i smażymy.3. Dodajemy
groszek i
pomidory w puszcze. Mieszamy. Doprawiamy do smaku i smażymy razem około 7 minut.4. Naczynie do pieczenia tarty wykładamy
ciastem francuskim. Boki cista smarujemy
oliwą, spód opruszamy
bułką tartą i robimy kilka delikatnych ukłuć widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut.5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Posypujemy je połową
sera i wykładamy na nie
mięso. Ponownie posypujemy
serem i wkładamy do piekarnika. 200 stopni nagrzania i pieczemy 10-15 minut (by się brzegi za bardzo nie spiekły).6. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem/lub dekorujemy
rukolą,
roszponką,
pietruszką:)Smacznego!