ßßß
Tarty z ciasta francuskiego miałam okazję już wiele razy jeść. Nigdy jednak nie robiłam takiej samodzielnie. Okazuje się, że nie jest to pracochłonne danie:) A że miałam w lodówce mięso mielone i ciasto francuskie z lidla, któremu się termin kończył postanowiłam coś stworzyć:)Powstało całkiem pyszne danie, którym można się solidnie najeść:)Co potrzebujemy:500g mięsa mielonego1 puszka pomidorów bez skórki1 puszka groszku zielonegoszczypior posiekany drobnochilli, sól, pieprz, majeranek, ziołamaly koncentrat pomidorowy2 cebule posiekane w kostkę50g sera mozzarella - tarty30g sera gouda tartego1. Na rozgrzany olej wkładamy posiekaną cebulę i ją podsmażamy lekko. Dodajemy mięso i razem smażymy.2. Doprawiamy przyprawami mięso i smażymy.3. Dodajemy groszek i pomidory w puszcze. Mieszamy. Doprawiamy do smaku i smażymy razem około 7 minut.4. Naczynie do pieczenia tarty wykładamy ciastem francuskim. Boki cista smarujemy oliwą, spód opruszamy bułką tartą i robimy kilka delikatnych ukłuć widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut.5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Posypujemy je połową sera i wykładamy na nie mięso. Ponownie posypujemy serem i wkładamy do piekarnika. 200 stopni nagrzania i pieczemy 10-15 minut (by się brzegi za bardzo nie spiekły).6. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorkiem/lub dekorujemy rukolą, roszponką, pietruszką:)Smacznego!