Wykonanie
Faszerowane
pomidory są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju imprezy. Mogą być także pysznym śniadaniem, podwieczorkiem lub kolacją. Jeśli chodzi o nadzienie, można wypróbować różne warianty i dodatki - będą się świetnie komponowały np. z
ryżem,
kuskusem,
fetą,
kurczakiem czy moim ulubionym ostatnio pęczakiem... Tym razem proponuję z
mięsem mielonym.

Niestety zima to nie "
pora na
pomidora" - najlepszy efekt uzyskacie latem i jesienią. Ale i teraz można się skusić :)Składniki (4 porcje):- 5 średniej wielkości
pomidorów (w tym jeden sparzony i obrany ze skórki)- 250 g
mięsa mielonego- 1 nieduża
cebula- 1 kulka
sera mozzarella- pół łyżki
masła-
sól,
pieprz- (opcjonalnie)
zioła włoskie, świeża
bazylia itp.Przygotowanie:1.Z obranego ze skórki
pomidora wyrzucamy pestki, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki.2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na patelni podsmażamy na
maśle cebulkę, a następnie dodajemy
mięso mielone. Smażymy kilka minut rozbijając drewnianą łyżką na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojonego
pomidora. Od czasu do czasu mieszamy.3. Farsz jest gotowy, kiedy z kawałków
pomidora zrobi się sos. Doprawiamy go do smaku
solą,
pieprzem, ewentualnie
ziołami.4. Z pozostałych
pomidorów (już ze skórką!) odkrawamy kawałek z góry i wydrążamy środki. Faszerujemy
pomidory, a na wierzch układamy plasterek
mozzarelli (najlepiej wcisnąć go trochę do
pomidora, żeby nie spływał po skórce, tylko topił się do środka). Można też posypać
ser słodką papryką.5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.Smacznego:)