Wykonanie
Już dawno żadnej zupy nie upichciłam, więc nadszedł czas na sycącą
cebulową!Trochę pikanterii dodaje
chili.. a ptysie zastąpią grzanki z
serem!

Zaczniemy od ptysiówskładnikiszklanka
mąki pszennej3
jajaszklanka
wody100 g
sera dojrzewającegołyżeczka
soliłyżka
masłaPrzygotowanie
Mąkę uprażyć w rondlu, bez dodatku tłuszczu, na taki brunatny kolor. Zestawić naczynie z ognia, dodać
wody energicznie mieszając na gładką masę, następnie dodać
jaja i mieszać nadal. Teraz czas na
starty ser,
sól i
masło.Jeśli jest taka potrzeba, dodać albo
mąki, albo
wody.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto, możemy też uformować ładniejsze z rękawa.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 minut, jak nabiorą ładnej barwy.

A teraz zupaskładniki6 dużych
cebul pokrojonych w słupki2 ząbki posiekanego
czosnku2 plastry
boczku surowego wędzonego - kroimy w małą kostkęłyżka
masła2 łyżki
mąkisólłyżeczka
chiliłyżka słodkiej
śmietanywodakwaśna
śmietana do dekoracjijedna
cebula w plastrach - zrumeniona na chrupko do dekoracji
tymianek do posypaniaPrzygotowanieNa
maśle podsmażamy
czosnek i
boczek, dodajemy
cebulę, podsmażamy chwilę, posypujemy
mąką.Dolewamy trochę
wody, robimy zasmażkę. Teraz dolewamy
wody, mieszjąc i czekamy aż
cebula zmięknie.Doprawiamy
śmietanką,
solą i
chili.Podajemy z kleksem kwaśnej
smietany, krążkami z
cebuli,
tymiankiem i ptysiami.Można posypać dodatkowo
pamezanem.
Bona Apetita!