ßßß
Zaczniemy od ptysiówskładnikiszklanka mąki pszennej3 jajaszklanka wody100 g sera dojrzewającegołyżeczka soliłyżka masłaPrzygotowanieMąkę uprażyć w rondlu, bez dodatku tłuszczu, na taki brunatny kolor. Zestawić naczynie z ognia, dodać wody energicznie mieszając na gładką masę, następnie dodać jaja i mieszać nadal. Teraz czas na starty ser, sól i masło.Jeśli jest taka potrzeba, dodać albo mąki, albo wody.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto, możemy też uformować ładniejsze z rękawa.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 10 minut, jak nabiorą ładnej barwy.
A teraz zupaskładniki6 dużych cebul pokrojonych w słupki2 ząbki posiekanego czosnku2 plastry boczku surowego wędzonego - kroimy w małą kostkęłyżka masła2 łyżki mąkisólłyżeczka chiliłyżka słodkiej śmietanywodakwaśna śmietana do dekoracjijedna cebula w plastrach - zrumeniona na chrupko do dekoracjitymianek do posypaniaPrzygotowanieNa maśle podsmażamy czosnek i boczek, dodajemy cebulę, podsmażamy chwilę, posypujemy mąką.Dolewamy trochę wody, robimy zasmażkę. Teraz dolewamy wody, mieszjąc i czekamy aż cebula zmięknie.Doprawiamy śmietanką, solą i chili.Podajemy z kleksem kwaśnej smietany, krążkami z cebuli, tymiankiem i ptysiami.Można posypać dodatkowo pamezanem.Bona Apetita!