Wykonanie
Z powodu nie jedzenia
owoców morza.. dla mojej córci musiałam dzis wyczarować COŚ..Dlatego nasza Bianca jest ze zwykłej
mąki pszennej typu 500 i z
serem salami :DSkładnikiCiasto:200 g
mąki pszennej typu 50010g
drożdżypół szklanki ciepłej
wodyłyżka
oliwysólcukierpesto:pęczek
natki pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwek2-3 ząbki
czosnkusólpieprzmożna dodać prażone
pestki dyni i
słonecznikaPrzygotowanie:Do
mąki dodać pokruszone
drożdże,
oliwę, szczyptę
soli, pół łyżeczki
cukru. Dodawać powoli ciepłej
wody mieszając delikatnie palcem. Nastepnie ciasto zagnieść, uformować w kulkę, przykryć ściereczka i odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Po godzinie podzielić ciasto na 2 części i zagnieść obie ponownie, włożyć w woreczki
śniadaniowe, odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.Przygotować pesto: włożyć składniki do blendera, zblendować, nic prostszego.Następnie placki rozwałkować na 2 milimetry grubości formując okrąg.Ułozyć na blaszce, na papierze do pieczenia, rozsmarować pesto pozostawiając 2 cm. brzegi, zetrzeć
ser nad plackiem.Wstawić na 10 minut do piekarnika i gotowe! Bardzo chrupiące, bardzo aromatyczne!Pizza Bianca, to pierwszy typ wypiekanych placków a pochodzi z Grecji.... ( prosty placek z
ziołami i
oliwą) We włoszech, wcześniej stosowano ciasto
makaronowe, dopiero później
drożdżowe. W XVII wieku, po dotarciu
pomidorów do Włoch zaczęto robić
sos pomidorowy.. Ale historię nastepnej Pizzy zostawimy na później!
Bona Apetita!