Wykonanie
Potrzebujemy(na dwie porcje):kopytka:5 sztuk średnich
ziemniaków150 gram
mąki pszennej typu 500sólpesto:pęczek
natki pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwek2-3 ząbki
czosnkusólpieprzmożna dodać prażone
pestki dyni i
słonecznikaDo posypania
ser typu
parmezanPrzygotowanie:Obrać
ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotować pesto, wrzucić opłukana
natkę do blendera wraz z
czosnkiem i innymi dodatkami, zblendować. Nic prostrzego!Wstawić garnek z
wodą do gotowanie kopytek.
Wodę po zagotowaniu delikatnie posolić.
Ziemniaki zaraz po ugotowaniu do miękkości utłuc zwykłym narzędziem przeznaczonym do tego :Dpoczekać do wystygnięcia, dodać
mąki i szybko ugnieść na jednolitą masę, podzielić na 4 część, zrolować na srednicę około 3 cm, lekko spłaszczyć, oprószyć
mąką. dużym nożem po skosie odcinać około 1.5 cm. paski. Do wrzątku wrzucić partiami kluski, gotować około 2-3 minut, wyłowić na sito, przelać zimna
wodą aby przestały się gotować. Następnie na rozgrzana patelnie wrzucić kopytka, dodać pesto, lekko podsmażyć. Wyłożyć na talerz, posypać
parmezanem, przyozdobić listkiem
natki.Smacznego!I coś ode mnie : nasze polskie kopytka to włoskie GNOCCHI,Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco czyli dosłownie "gruda".Mają różne kształty, są różne sposoby wykonania, myślę, że jeszcze się z nimi spotkamy!