Wykonanie
Na początku było sabji.Sabji robił Narzeczony.Składniki na sabji:1/2 główki małej
białej kapusty (nie jesteśmy rasistami, ona tu zwyczajnie pasuje)1/2
kalafiora3 średnie
cebule4-5 średnich
ziemniakówpuszka
groszkuolejPrzyprawy:
ImbirKurkumaSłodka paprykaSólPieprzPotem było ciasto.Składniki na ciasto :2 szklanki
mąkiokoło pół szklanki
olejuokoło pół szklanki
wodyszczypta
soliszczypta
kurkumyRobimy sabji:
Kapustę i
cebulę trzeba posiekać,
kalafiora podzielić na małe różyczki,
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
groszek otworzyć.W garnku w którym będziemy robić rozgrzewamy odrobinę
oleju. Na rozgrzany
olej wrzucamy
przyprawy (z wyjątkiem
pieprzu i
soli).Jak się chwilę podprażą wrzucamy
kapustę i dokładnie mieszamy z
przyprawami. Po kilku minutach dorzucamy resztę (bez
groszku). Dolewamy trochę
wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dorzucamy
groszek i doprawiamy
solą i
pieprzem.Teraz robimy ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito i dokładnie mieszamy z resztą składników (ewentualnie korygujemy proporcje
mąka woda). Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na jakieś pół godzinkiPo wyjęciu ciasto rozwałkowywujemy na bardzo cienkie płaty. Szklanką z cienkiego szkła wykrawamy kółeczka (można też wycinać nożykiem na kwadratowo, co kto woli) i wypełniamy obficie farszem. Zlepiamy dokładnie brzegi.

Pierożki pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 min.Najlepiej smakują z sosem.U nas to był dip
czosnkowy (taki rzadszy sojonez z
czosnkiem i
przyprawami).