ßßß Cookit - przepis na Sabdżimosy. Czyli pierożki jak samosy z sabji.

Sabdżimosy. Czyli pierożki jak samosy z sabji.

nazwa

Wykonanie

Na początku było sabji.
Sabji robił Narzeczony.
Składniki na sabji:
1/2 główki małej białej kapusty (nie jesteśmy rasistami, ona tu zwyczajnie pasuje)
1/2 kalafiora
3 średnie cebule
4-5 średnich ziemniaków
puszka groszku
olej
Przyprawy:
Imbir
Kurkuma
Słodka papryka
Sól
Pieprz
Potem było ciasto.
Składniki na ciasto :
2 szklanki mąki
około pół szklanki oleju
około pół szklanki wody
szczypta soli
szczypta kurkumy
Robimy sabji:
Kapustę i cebulę trzeba posiekać, kalafiora podzielić na małe różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, groszek otworzyć.
W garnku w którym będziemy robić rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy przyprawy (z wyjątkiem pieprzu i soli).
Jak się chwilę podprażą wrzucamy kapustę i dokładnie mieszamy z przyprawami. Po kilku minutach dorzucamy resztę (bez groszku). Dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dorzucamy groszek i doprawiamy solą i pieprzem.
Teraz robimy ciasto:
Mąkę przesiewamy przez sito i dokładnie mieszamy z resztą składników (ewentualnie korygujemy proporcje mąka woda). Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na jakieś pół godzinki
Po wyjęciu ciasto rozwałkowywujemy na bardzo cienkie płaty. Szklanką z cienkiego szkła wykrawamy kółeczka (można też wycinać nożykiem na kwadratowo, co kto woli) i wypełniamy obficie farszem. Zlepiamy dokładnie brzegi.
Pierożki pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 min.
Najlepiej smakują z sosem.
U nas to był dip czosnkowy (taki rzadszy sojonez z czosnkiem i przyprawami).
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2014/01/sabdzimosy-czyli-pierozki-jak-samosy-z.html