Wykonanie
Jest to przepis prawie co do ziarnka
ryżu podkradziony koledze.Przy okazji polecam bloga jego wspaniałej żonki: Torbacze i Świetliki .
Asia robi naprawdę śliczne
torebki.No a teraz do przepisu marsz!Składniki:0,5 szklanki
czerwonej soczewicy (suchej)1 - 1,5 szklanki ugotowanego
ryżu (my używamy białego, ale oczywiście można zastąpić brązowym, albo jakąś
kaszą)1 czerwona, bądź innego koloru
papryka (u nas była czerwona)
przecier pomidorowy / koncentrat (ilość wedle upodobania)1 - 2
cebule1 spory ząbek
czosnku1 - 1,5 łyżki
glonów Wakame w płatkach2-3 łyżki
oliwy lub nierafinowanego
oleju (u nas był
olej lniany, jego charakterystyczny smak bardzo tu pasuje)
sól,
pieprzsłodka papryka, inne
przyprawy (np.
curry,
oregano, bosforska itp)
Przygotowanie:
Glony namoczyć i posiekać.
Cebulę posiekać razem z
czosnkiem i zrumienić na
oliwie wraz z drobno pokrojoną
papryką, następnie zalać niewielka ilością
wody i rozgotować w niej
soczewicę (na dość gładką papkę). Dodać
przecier pomidorowy, ugotowany
ryż i
glony Wakame. Dokładnie wymieszać składniki, posolić i doprawić według uznania. Odstawić do wystygnięcia.
Dobra rada autora:Jeśli lubimy wyrazisty „rybny” smak, nie ma problemu można dodać więcej Wakame; gdy nasz paprykarz jest zbyt rzadki, można dodać więcej
ryżu. Jeżeli zbyt gęsty możemy rozcieńczyć go nieco
wodą lub
oliwą w celu uzyskania smarowności.Paprykarz jest idealnym smarowidłem do
chlebka, ale smaczny jest również jako przekąska na ciepło.
Smacznego!