ßßß Cookit - przepis na Paprykarz Krakowski

Paprykarz Krakowski

nazwa

Wykonanie

Jest to przepis prawie co do ziarnka ryżu podkradziony koledze.
Przy okazji polecam bloga jego wspaniałej żonki: Torbacze i Świetliki . Asia robi naprawdę śliczne torebki.
No a teraz do przepisu marsz!
Składniki:
0,5 szklanki czerwonej soczewicy (suchej)
1 - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (my używamy białego, ale oczywiście można zastąpić brązowym, albo jakąś kaszą)
1 czerwona, bądź innego koloru papryka (u nas była czerwona)
przecier pomidorowy / koncentrat (ilość wedle upodobania)
1 - 2 cebule
1 spory ząbek czosnku
1 - 1,5 łyżki glonów Wakame w płatkach
2-3 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju (u nas był olej lniany, jego charakterystyczny smak bardzo tu pasuje)
sól, pieprz
słodka papryka, inne przyprawy (np. curry, oregano, bosforska itp)
Przygotowanie:
Glony namoczyć i posiekać. Cebulę posiekać razem z czosnkiem i zrumienić na oliwie wraz z drobno pokrojoną papryką, następnie zalać niewielka ilością wody i rozgotować w niej soczewicę (na dość gładką papkę). Dodać przecier pomidorowy, ugotowany ryż i glony Wakame. Dokładnie wymieszać składniki, posolić i doprawić według uznania. Odstawić do wystygnięcia.
Dobra rada autora:
Jeśli lubimy wyrazisty „rybny” smak, nie ma problemu można dodać więcej Wakame; gdy nasz paprykarz jest zbyt rzadki, można dodać więcej ryżu. Jeżeli zbyt gęsty możemy rozcieńczyć go nieco wodą lub oliwą w celu uzyskania smarowności.
Paprykarz jest idealnym smarowidłem do chlebka, ale smaczny jest również jako przekąska na ciepło.
Smacznego!
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2014/01/paprykarz-krakowski.html