ßßß Cookit - przepis na Jaglanka- weganka. Czyli, kotleciki z kaszy jaglanej.

Jaglanka- weganka. Czyli, kotleciki z kaszy jaglanej.

nazwa

Wykonanie

Mam ostatnio problem z jedzeniem kaszy. Jakakolwiek by to nie była kasza, nawet ukochany przeze mnie kiedyś kuskus. Po paru kęsach zwyczajnie odstawiam. Z tak zostawionej ostatnio kaszy jaglanej postanowiłam zrobić kotlety. To był strzał w dziesiątkę. Mniej zdrowa, smażona, okrąglutka forma kaszy pieściła moje kubki smakowe.
Były to tzw. kotlety resztkowe robione spontanicznie, więc nie będzie laboratoryjnego przepisu z odmierzonymi porcjami.
Użyłam:
Kaszę jaglankę ( W garnczku miałam ją już ugotowaną. To było kilka solidnych łyżek stołowych. Stawiam na to, że dzień wcześniej było ugotowane ok pół szklanki kaszy).
Przecier pomidorowy (ok 2 łyżki)
2 średnie cebule
Duży ząbek czosnku
Przyprawy (pieprz, sól, kurkuma, ,,przyprawa do ryb", papryka chili w proszku, oregano)
Tarta bułka
Olej do smażenia
Do kaszy jaglanej dolałam ok. 2 łyżek przecieru pomidorowego. Tak dla koloru. Efekt był demoniczny. Narzeczony stwierdził, że pulpa wygląda jak mięso mielone.
Cebule posiekałam wysmażyłam i dodałam do kaszy. Utarłam ząbek czosnku (można przecisnąć przez praskę, ja mam beznadziejną, więc trę na malutkiej tareczce którą mam przy obieraczce do warzyw). Dodałam sól, pieprz, paprykę chili, odrobinę oregano. Wszystko razem wymieszałam. Było ciut za luźne, więc dosypałam trochę tartej bułki. Osiągnąwszy satysfakcjonującą konsystencję formowałam małe kulki a' la klopsy.
Kulki rozpłaszczałam na talerzu z tartą bułką wymieszaną ze szczyptą kurkumy i przyprawą do ryb. Wysmażyłam na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Kotleciki wyszły nad wyraz dobre. Idealnie pasowały do klasycznego zestawu:
Ziemniaki, surówka, kotlet
Tutaj z ćwikłą, kiszonym ogórkiem i z sosem grzybowym
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2013/09/jaglanka-weganka-czyli-kotleciki-z.html