Wykonanie
Po plackach z dyni przyszedł czas na zupę. Według mnie żeby
dynia nam smakowała należy jej jakoś nadać odpowiedni smak, a można to zrobić albo dodając
cukier, albo soląc, albo zakwaszając (np.
octem). Możecie również te smaki łączyć. Moim ulubionym wariantem jest jednak zupa lekko słodka, najlepiej z grzankami,
groszkiem ptysiowym czy lanymi kluseczkami.

Dla 4-6-ciu osób:1/3 średniej dyni2 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki
masła1 kawałek
selera1 mała
marchewka1
cebulanatka pietruszkiocet jabłkowy do smaku50-100 ml słodkiej
śmietankisól,
pieprz,
czerwona papryka do smaku

Obraną
dynię kroimy na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy
masło, wrzucamy
dynię, słodzimy i tak smażymy dopóki
cukier się nie roztopi, a brzegi dyni lekko zbrązowieją.W osobnym garnku zagotowujemy
wodę (ok 700ml) i wrzucamy warzywa.Dodajemy usmażoną
dynię i gotujemy aż wszystko zmięknie.Następnie używając blendera wszystko miksujemy na gładki krem. Dodajemy
sól,
pieprz, odrobinę
słodkiej papryki i
ocet do smaku. Na sam koniec zabielamy
śmietanką.

Zupę podajemy z pszennymi grzankami oraz
natką pietruszki. Możecie posypać też
pestkami dyni :)
Papryka i
pieprz nadadzą zupie nieco ostrości, co przełamie ogólnie mdły smak dyni.Kosz przygotowania: 8 złotychCzas przygotowania: 30 minutStopień trudności: łatwe