ßßß
Dla 4-6-ciu osób:1/3 średniej dyni2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki masła1 kawałek selera1 mała marchewka1 cebulanatka pietruszkiocet jabłkowy do smaku50-100 ml słodkiej śmietankisól, pieprz, czerwona papryka do smaku
Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy dynię, słodzimy i tak smażymy dopóki cukier się nie roztopi, a brzegi dyni lekko zbrązowieją.W osobnym garnku zagotowujemy wodę (ok 700ml) i wrzucamy warzywa.Dodajemy usmażoną dynię i gotujemy aż wszystko zmięknie.Następnie używając blendera wszystko miksujemy na gładki krem. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki i ocet do smaku. Na sam koniec zabielamy śmietanką.
Zupę podajemy z pszennymi grzankami oraz natką pietruszki. Możecie posypać też pestkami dyni :)Papryka i pieprz nadadzą zupie nieco ostrości, co przełamie ogólnie mdły smak dyni.Kosz przygotowania: 8 złotychCzas przygotowania: 30 minutStopień trudności: łatwe