Wykonanie
Kiedy ostatni raz jedliście kaczkę? Pamiętacie w ogóle? A przecież to taki polski klasyk. Kiedyś jadało się nie tylko
kurczaki, ale właśnie gęsi,
kaczki, a nawet
przepiórki. Teraz
kaczki wracają do łask, a w naszych sklepach można już z łatwością kupić nie tylko mrożone całe
kaczki, ale także świeże i to różne elementy.Uwaga: jeśli nie możecie czegoś dostać w Waszym ulubionym sklepie mięsnym, można zawsze zapytać sprzedawcę, czy nie może zamówić tego na kolejny dzień - zazwyczaj zamówi :)Najprościej będzie zacząć przygodę z
kaczką od przygotowania piersi. Proponuję podać ją z wiosennymi dodatkami, na przykład
szparagami lub
botwinką oraz młodymi ziemniaczkami.Dla 2 osób potrzebujecie:2 piersi z
kaczkipęczek
szparagów500g
młodych ziemniaczkówkilka gałązek
koperku2 ząbki
czosnku200 ml
śmietanki 12%sólmasło klarowane do smażenia
kaczkimasło do blanszowania
szparagówMarynata do
kaczki:2
listki laurowe (pokruszone)2 łyżki
majeranku3-4 łyżki
oleju2 łyżeczki
octu winnego3 ząbki
czosnku (drobno posiekane)
sól,
pieprzKaczkę marynujemy dzień wcześniej i chowamy do lodówki. Przed włożeniem do marynaty nacieramy ją mocno
solą i
pieprzem.Następnego dnia przygotowanie obiadu zaczynamy od
ziemniaków. Obieramy i kroimy w cienkie plasterki (możemy poszatkować). Układamy
ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekanym
koperkiem, przecisniętym przez praskę
czosnkiem i
solą a następnie zalewamy
śmietanką, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.Piersi z
kaczki po wyciągnięciu z marynaty osuszamy, obsmażamy z obu stron na
maśle klarowanym i przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z
masłem), przykrywamy (można folią aluminiową) i pieczemy ok 30-40 minut (podczas pieczenia możemy polewać
masłem).
Kaczkę przed podaniem lekko przekroić i sprawdzić, czy jest gotowa.Ok 10 minut przed wyciągnięciem
kaczki i
ziemniaków przygotowujemy
szparagi. Usuwamy końcówki i możemy trochę obrać ze skórki (jeśli kupiliśmy świeże, to wystarczy odciąć końcówki), płuczemy. Oczyszczone
szparagi układamy na patelni, na rozpuszczonym
maśle i przykrywamy i tak dusimy aż będą miękkie. Na koniec lekko solimy.

Koszt przygotowania: 30 złotychCzas przygotowania: 1hStopień trudności: Średnie