ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki ze szparagami i ziemniaczanym gratain

Pierś z kaczki ze szparagami i ziemniaczanym gratain

nazwa

Wykonanie

Kiedy ostatni raz jedliście kaczkę? Pamiętacie w ogóle? A przecież to taki polski klasyk. Kiedyś jadało się nie tylko kurczaki, ale właśnie gęsi, kaczki, a nawet przepiórki. Teraz kaczki wracają do łask, a w naszych sklepach można już z łatwością kupić nie tylko mrożone całe kaczki, ale także świeże i to różne elementy.
Uwaga: jeśli nie możecie czegoś dostać w Waszym ulubionym sklepie mięsnym, można zawsze zapytać sprzedawcę, czy nie może zamówić tego na kolejny dzień - zazwyczaj zamówi :)
Najprościej będzie zacząć przygodę z kaczką od przygotowania piersi. Proponuję podać ją z wiosennymi dodatkami, na przykład szparagami lub botwinką oraz młodymi ziemniaczkami.
Dla 2 osób potrzebujecie:
2 piersi z kaczki
pęczek szparagów
500g młodych ziemniaczków
kilka gałązek koperku
2 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 12%
sól
masło klarowane do smażenia kaczki
masło do blanszowania szparagów
Marynata do kaczki:
2 listki laurowe (pokruszone)
2 łyżki majeranku
3-4 łyżki oleju
2 łyżeczki octu winnego
3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
sól, pieprz
Kaczkę marynujemy dzień wcześniej i chowamy do lodówki. Przed włożeniem do marynaty nacieramy ją mocno solą i pieprzem.
Następnego dnia przygotowanie obiadu zaczynamy od ziemniaków. Obieramy i kroimy w cienkie plasterki (możemy poszatkować). Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekanym koperkiem, przecisniętym przez praskę czosnkiem i solą a następnie zalewamy śmietanką, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Piersi z kaczki po wyciągnięciu z marynaty osuszamy, obsmażamy z obu stron na maśle klarowanym i przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z masłem), przykrywamy (można folią aluminiową) i pieczemy ok 30-40 minut (podczas pieczenia możemy polewać masłem). Kaczkę przed podaniem lekko przekroić i sprawdzić, czy jest gotowa.
Ok 10 minut przed wyciągnięciem kaczki i ziemniaków przygotowujemy szparagi. Usuwamy końcówki i możemy trochę obrać ze skórki (jeśli kupiliśmy świeże, to wystarczy odciąć końcówki), płuczemy. Oczyszczone szparagi układamy na patelni, na rozpuszczonym maśle i przykrywamy i tak dusimy aż będą miękkie. Na koniec lekko solimy.
Koszt przygotowania: 30 złotych
Czas przygotowania: 1h
Stopień trudności: Średnie
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/06/piers-z-kaczki-ze-szparagami-i.html