Wykonanie
Klasyczne danie kuchni polskiej, gdzie nie gdzie zwane zrazami. Na Śląsku podawane z kluskami śląskimi, w Wielkopolsce z kluskami na parze. Doskonale smakuje także z
kaszą gryczaną, kopytkami czy wreszcie z
ziemniakami. Dodatek, najlepiej w kolorze czerwonym, czyli
buraczki lub
kapusta modra. Przepyszny pomysł na niedzielny obiad. Świetnie nadaje się do mrożenia, także w kolejną niedzielę po ugotowaniu możemy również cieszyć się świeżym smakiem rolad.Na 10 średnich rolad potrzebujesz:Niecały kg
wołowiny, ja zazwyczaj kupuję
udziec wołowy i kroję go sama, tak aby roladka miała ok. 100g.2 duże
ogórki kiszone lub konserwowe
Suszone grzyby pokrojone w cienkie plasterki (ok. pół szklanki)250 g
wędzonego boczku2-3 średnie
cebuleŁyżeczka
octu100 ml czerwonego
wytrawnego wina (opcjonalnie)Sol,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
mąkaOlej lub
masło klarowane do smażenia
Wołowinę kroimy na plastry, dość cienkie, ale za to duże i w miarę możliwości prostokątne. Jeśli wyszły nam plastry grubsze niż 1 cm, rozbijamy tłuczkiem i smarujemy
octem żeby skruszało (jeśli mamy cienkie plasterki
ocet jest niepotrzebny). Solimy i
pieprzymy.
Grzyby zalewamy wrzątkiem, jak zmiękną odcedzamy (
wodę grzybową zostawiamy).
Boczek,
ogórek i
cebule kroimy w plasterki. Zostawiamy ok. pół
cebuli pokrojonej w kostkę do sosu.Rolady nadziewamy wszystkimi czterema składnikami, w taki sposób, żeby po ugotowaniu składniki były wyczuwalne w roladzie. Nadziane kawałki
mięsa zawijamy, uważając żeby nic nie wypadło i owijamy nitką.Na patelni, najlepiej wysokiej z pokrywką rozpuszczamy tłuszcz i jak się rozgrzeje układamy
mięso. Obsmażamy ze wszystkich stron, dodajemy także
cebulę i czekamy aż wszystko zbrązowieje. Dolewamy
wino, chwilę czekamy aż
alkohol odparuje i wszystko podlewamy gorącą
wodą. Dodajemy liść i ziele, zamykamy patelnię pokrywką i w zależności od grubości
mięsa dusimy od 1h do 1,5h godziny (
wołowina musi zmięknąć). Po tym czasie wyciągamy rolady, odwijamy nitkę, z sosu wyciągamy liść i ziele. Sos zagęszczamy
mąką z
wodą i dokładamy roladki.Moja propozycja podania to modra
kapusta i pyzy
drożdżowe.

Koszt zrobienia 10 roladek to ok. 50 złC zas przygotowania: 2h.Stopień trudności: średni, najtrudniejsze jest zawijanie.