ßßß Cookit - przepis na Niedzielny obiad, czyli rolady wołowe

Niedzielny obiad, czyli rolady wołowe

nazwa

Wykonanie

Klasyczne danie kuchni polskiej, gdzie nie gdzie zwane zrazami. Na Śląsku podawane z kluskami śląskimi, w Wielkopolsce z kluskami na parze. Doskonale smakuje także z kaszą gryczaną, kopytkami czy wreszcie z ziemniakami. Dodatek, najlepiej w kolorze czerwonym, czyli buraczki lub kapusta modra. Przepyszny pomysł na niedzielny obiad. Świetnie nadaje się do mrożenia, także w kolejną niedzielę po ugotowaniu możemy również cieszyć się świeżym smakiem rolad.
Na 10 średnich rolad potrzebujesz:
Niecały kg wołowiny, ja zazwyczaj kupuję udziec wołowy i kroję go sama, tak aby roladka miała ok. 100g.
2 duże ogórki kiszone lub konserwowe
Suszone grzyby pokrojone w cienkie plasterki (ok. pół szklanki)
250 g wędzonego boczku
2-3 średnie cebule
Łyżeczka octu
100 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
Sol, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka
Olej lub masło klarowane do smażenia
Wołowinę kroimy na plastry, dość cienkie, ale za to duże i w miarę możliwości prostokątne. Jeśli wyszły nam plastry grubsze niż 1 cm, rozbijamy tłuczkiem i smarujemy octem żeby skruszało (jeśli mamy cienkie plasterki ocet jest niepotrzebny). Solimy i pieprzymy. Grzyby zalewamy wrzątkiem, jak zmiękną odcedzamy (wodę grzybową zostawiamy). Boczek, ogórek i cebule kroimy w plasterki. Zostawiamy ok. pół cebuli pokrojonej w kostkę do sosu.
Rolady nadziewamy wszystkimi czterema składnikami, w taki sposób, żeby po ugotowaniu składniki były wyczuwalne w roladzie. Nadziane kawałki mięsa zawijamy, uważając żeby nic nie wypadło i owijamy nitką.
Na patelni, najlepiej wysokiej z pokrywką rozpuszczamy tłuszcz i jak się rozgrzeje układamy mięso. Obsmażamy ze wszystkich stron, dodajemy także cebulę i czekamy aż wszystko zbrązowieje. Dolewamy wino, chwilę czekamy aż alkohol odparuje i wszystko podlewamy gorącą wodą. Dodajemy liść i ziele, zamykamy patelnię pokrywką i w zależności od grubości mięsa dusimy od 1h do 1,5h godziny (wołowina musi zmięknąć). Po tym czasie wyciągamy rolady, odwijamy nitkę, z sosu wyciągamy liść i ziele. Sos zagęszczamy mąką z wodą i dokładamy roladki.
Moja propozycja podania to modra kapusta i pyzy drożdżowe.
Koszt zrobienia 10 roladek to ok. 50 zł
C zas przygotowania: 2h.
Stopień trudności: średni, najtrudniejsze jest zawijanie.
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/03/niedzielny-obiad-czyli-rolady-woowe.html