Wykonanie
Gołąbki to jedno z dań, którym choćbym nie wiem jak bardzo była najedzona, nie potrafię powiedzieć stanowczego ''nie''. Smakują zawsze, i chyba w każdej wersji. Dziś przedstawiam Wam odsłonę bez
mięsa. Prosty i wyrazisty smak
suszonych grzybów,
cebula, no i
kasza gryczana w roli głównej.
kapusta włoska- potrzebne będą liście zewnętrzne, u mnie 12 sztuk200 g
kaszy gryczanej450 ml
wodyduża
cebula50 g
masła2 garście
grzybów suszonych (czarne łebki)2 małe
jajka3 łyżki
otrębów owsianych
sól i
pieprzKapustę obieramy z zewnętrznych liści. Myjemy je, po czym zalewamy wrzątkiem (w misce), przykrywamy i odstawiamy na jakieś 10-15 minut; liście zmiękną i łatwiej będzie nam je zwijać. Po tym czasie liście odcedzamy i wykrawamy najgrubszą twardą częśc (ok 2-3 cm) u nasady każdego liścia.
Grzyby zalewamy
wodą i gotujemy w rondelku na małym ogniu przez około 15 minut. Uwaga, kipi! Następnie odcedzamy je i drobno siekamy.W rondelku rozpuszczamy
masło, na które wsypujemy
kaszę gryczaną. Prażymy wszystko kilka minut, co chwilę mieszając. Dodajemy posiekaną drobno
cebulę, prażymy jeszcze przez chwilę. Całość zalewamy ok 450 ml
wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszając, pozwalamy
kaszy wchłonąć całą ciecz.W dużej misce łączymy
kaszę uprażoną z
cebulą oraz posiekane
grzyby. Doprawiamy
pieprzem i
solą. Wbijamy 2
jajka i dosypujemy
otręby. Farsz zagniatamy do połączenia składników.W każdego liścia zawinęłam około 2 , 5 czubatych łyżek farszu. Na rozłożonego liścia (nasadą do siebie) , kładłam u jego nasady farsz, po czym rozsmarowywałam go do ok. 2/3 wysokości liścia, zostawiając po ok. 2-3 cm z lewej i prawej strony. Zwijałam od siebie, następnie brzegi do środka, następnie znów od siebie- tak by powstały zgrabne rulony.Gołąbku układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blasze i zapiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Przed zapieczeniem można polać je sosem, pasuje i
grzybowy, i
pomidorowy.Ja skusiłam się na ten drugi:)
Sos pomidorowy1 puszka siekanych
pomidorów2 łyżki
ketchupuząbek
czosnkuodrobina
tymiankusól i
pieprzłyżeczka
cukrupół kubka
wody2 łyżki
mąki pszennejkilka kropli
soku z cytryny (opcjonalnie)W rondelku zagotowujemy posiekane
pomidory, dodajemy
ketchup,
tymianek, drobno posiekany
czosnek,
cukier,
pieprz i
sól. Gotujemy przez chwilę, można dodać kilka kropli
soku z cytryny do smaku. 2 łyżki
mąki rozrabiamy w około 150 ml zimnej
wody, tak by nie było grudek. Do gotujących się
pomidorów dodajemy rozrobioną
mąkę, intensywnie mieszając i uważając, by nie utworzyły się grudki. Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki.