Wykonanie
Pomysł na przygotowanie tej zupy powstał całkiem przypadkowo.
Magda będąc na zakupach w Biedronce, zaszalała i kupiła kilogramowe opakowanie
cebuli, ponieważ kosztowało jedyne 99 gr. Bardzo szybko okazało się, że nie ma co zrobić z taką ilością. Wtedy do akcji wkroczył Tencza, proponując ugotowanie zupy cebulowej. Zaproponował tenże przepis i zupa okazała się tak smaczna, że zniknęła z garnka szybciej niż powstała. Jeszcze tego samego dnia
Magda poszła ponownie do Biedronki aby kupić więcej
cebuli i powstało więcej zupy, która zniknęła równie szybko jak poprzednia.


0,5 kg
cebuli200ml
białego wina (półwytrawne)1litr
bulionu warzywnego2 ząbki
czosnku,
tymianek,
olej,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowykilka kromek
chlebastarty serCebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany
olej. Dusimy ją na wolnym ogniu około 30 minut, uważając żeby się nie przypaliła. Kiedy
cebula będzie brązowa, ścieramy 2 ząbki
czosnku i dusimy przez 1 minutę. Następnie dodajemy
wino i gotujemy tak długo, aż zmniejszy swą objętość o połowę. Do
wywaru dodajemy
bulion wraz z
zielem angielskim, 2 listkami laurowymi i
tymiankiem. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki
pieprzu i szczyptę
soli, wyciągamy
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotową zupę miksujemy. W trakcie gotowania zupy przygotowujemy grzanki: pokrojone w kostkę kromki, smażymy na
maśle lub podgrzewamy w piekarniku. Zupę nalewamy do misek, dodajemy grzanki, posypujemy
startym serem po czym wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy kilka minut aż
ser się lekko zarumieni.