Wykonanie


2
papryki, żółta i czerwona3 średnie
pomidorypół puszki
kukurydzyśrednia
cebulaprzecier pomidorowylitr
bulionu warzywnegoolej,
papryka słodka,
papryka ostra,
pieprzcebula dymka bądź
szczypiorek do ozdobyNa łyżce
oleju i dwóch łyżkach
wody dusimy drobno pokrojoną w kostkę
paprykę. Po kilku minutach dodajemy posiekaną
cebulę i dusimy kolejne 2 minuty.
Pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy środki, których nie dodajemy do zupy ponieważ nadają kwaśny smak. Resztę
pomidora kroimy w kostkę i razem z
kukurydzą dodajemy do garnka. Zalewamy wszystko
bulionem. Przyprawiamy 1 łyżką
słodkiej papryki, mała łyżeczką
papryki ostrej i odrobiną
pieprzu, gotujemy 20 minut, następnie dodajemy 250ml
przecieru pomidorowego i gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy przyozdobione
szczypiorkiem lub odrobiną utartego
żółtego sera. Jeżeli akurat przyjmujemy gości, możemy zaskoczyć ich sposobem podania. Proponujemy wziąć dużą
paprykę, odciąć kapelusz, wydrążyć pestki i zupę wlać do środka. W ten sposób nie pozostaję nic do umycia, ponieważ naczynie również może zostać zjedzone :)