Wykonanie
Co roku piekę Bożonarodzeniowe pierniczki a później rozdaję rodzinie i znajomym. Samo pieczenie sprawa mi wiele radości. W tym roku nawet pokusiłam się na CHATKĘ Z PIERNIKA . Pierniczki wykonuję z tego samego przepisu na ciasto, są idealne do zdobienia.

Składniki:50 dag
miodu30 dag
cukru pudru20 dag
margaryny1 kg
mąki3 łyżeczki
sodytorebka
przyprawy do pierników2 łyżeczki
kakao2
jajka5 łyżek
mlekatorebka
cukru waniliowegoszczypta
soliNa
lukier:2
białka50 dag
cukru pudrusok z 1/2
cytryny2 łyżki
kakaoPrzygotowanie:W rondlu, na małym ogniu rozpuścić
miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać
cukier i pokrojoną na kawałki
margarynę. Mieszać, aż
cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać
mąkę,
cukier waniliowy,
kakao,
sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach
wody,
sól i
przyprawę do pierników. Następnie wbić
jajka i wlać
mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na 1h do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć
ciasteczka o różnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 200ºC. Ostudzone zdobić lukrem, najlepiej kolorowym. Przechowywać w metalowej puszce.



