Wykonanie
Roladki
mięsne to potrawa, do której można użyć praktycznie każdego nadzienia. Można wybrać za każdym razem ulubione dodatki i zawinąć je w płaty
mięsa. Na co dzień do gotowania staram się używać składników, które mam aktualnie w lodówce i dlatego właśnie nadzieniem będzie
cebula z
pieczarkami i
serem.
Składniki:- 0,5 kg
mięsa np.
karkówki,
szynki itp.- 100 g
pieczarek- 1
cebula- 100 g
sera żółtego- 50 g
sera pleśniowego- dwie łyżki
mąki do obtoczenia roladek-
liść laurowy,
ziele angielskie-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem na kotlety. Przyprawić
solą i
pieprzem. Na
mięsie wyłożyć farsz
grzybowy, położyć plasterek
sera pleśniowego, posypać startym
żółtym serem. Zawinąć w roladkę (do pomocy można użyć wykałaczki lub sznurka), obtoczyć w
mące i obsmażyć z obydwu stron na patelni. Przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem do miękkości. Polać sosem, podawać z
ziemniakami lub
kaszą.