Wykonanie
Znów zrobiłam dużo
ciasta drożdżowego i miałam dwa słoiki. Jeden z
dżemem jagodowym, który kupiła matulka, i jeden z pozostałościami po smażeniu
jabłek. Więc postanowiłam, z jednego słoiczka zrobić bułeczki, i żeby urozmaicić to drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy.Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem

Drożdżowa rolada jagodowa

Składniki:kg
mąki80 g
drożdży2
kubki mleka2
żółtka3
jajka5 łyżek
cukruodrobina
kurkumycukier waniliowy100 g
margaryny (stopionej)słoiczek
musu jabłkowego1/2 małego słoiczka
dżemu jagodowegoWykonanie:
Drożdże rozdrabniamy do pojemniczka i dodajemy kubek letniego
mleka oraz 2 łyżki
cukru. Mieszamy odkładnie i odstawiamy na 15-20 minut, aby podwoiły swoją objętość.
Mąkę przesiewamy do duże miski. następnie dodajemy
cukier,
cukier waniliowy,
kurkumę i dokładnie mieszamy. Dajemy nasz zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy
jaja,
margarynę i zaczynamy zagniatać ciasto.
Potem dodajemy tyle
mleka, aby ciasto było miękkie. Zagniatamy dłuższą chwilę. Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinkę, nakryte ściereczką do wyrośnięcia.Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym ta na bułeczki może być większa.Tą większą cześć bierzemy w obroty :), odrywamy po kawałku i delikatnie rozpłaszczamy, nadziewamy łyżeczką
musu jabłkowego i dokładnie zlepiamy. Tworząc kulki. Układamy na blachę wysmarowaną lekko
olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia, ja odstawiam na ok.30 minut.Część ciasta mniejszą rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy
dżemem. Następnie zawijamy jak roladę. Dokładnie zagniatamy miejsce połączenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy. Bułeczki 25 minut, a naszą roladkę 30 -35 minut.Smacznego :D