ßßß
Drożdżowa rolada jagodowa
Składniki:kg mąki80 g drożdży2 kubki mleka2 żółtka3 jajka5 łyżek cukruodrobina kurkumycukier waniliowy100 g margaryny (stopionej)słoiczek musu jabłkowego1/2 małego słoiczka dżemu jagodowegoWykonanie:Drożdże rozdrabniamy do pojemniczka i dodajemy kubek letniego mleka oraz 2 łyżki cukru. Mieszamy odkładnie i odstawiamy na 15-20 minut, aby podwoiły swoją objętość.Mąkę przesiewamy do duże miski. następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kurkumę i dokładnie mieszamy. Dajemy nasz zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy jaja, margarynę i zaczynamy zagniatać ciasto. Potem dodajemy tyle mleka, aby ciasto było miękkie. Zagniatamy dłuższą chwilę. Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinkę, nakryte ściereczką do wyrośnięcia.Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym ta na bułeczki może być większa.Tą większą cześć bierzemy w obroty :), odrywamy po kawałku i delikatnie rozpłaszczamy, nadziewamy łyżeczką musu jabłkowego i dokładnie zlepiamy. Tworząc kulki. Układamy na blachę wysmarowaną lekko olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia, ja odstawiam na ok.30 minut.Część ciasta mniejszą rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem. Następnie zawijamy jak roladę. Dokładnie zagniatamy miejsce połączenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy. Bułeczki 25 minut, a naszą roladkę 30 -35 minut.Smacznego :D