Wykonanie
Mam w domu tak, że nie każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze się udaje. Miałam w lodówce jeszcze jedną porcję
maku, którą robiłam na święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra
maku nie lubi, więc co dla niej. Oczywiście pomyślałam o jakiej szarlotce, bo takie ciacho ona zawsze uważa za odpowiednie dla siebie, no i oczywiście musi być
budyń, bez tego ani rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam.W dużej misce zrobiłam duże
ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "
Makowe zawijańce: wyszły dwa.A i oto przepisy:"Zawijaniec Makowy"

"Drożdżowiec z
jabłkiem i
budyniem"

Składniki:
Ciasto drożdżowe:5 szklanek
mąki1/3 szklanka
cukru2
jajkażółtko120 g
margarynyodrobina
kurkumyok.60 g
drożdżykubek
mlekaszczypta
soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)1.5 kg
jabłek (najlepsza szara reneta)łyżka
cynamonu3 łyżki
cukru (czubate)2 budynie
waniliowe bądź
śmietankowe bez
cukru2
jajka100 g
margaryny500 ml
mlekabiałko do wysmarowania ciastałyżka
soku z cytrynyWykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski.Szklankę
mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać łyżkę
cukru,
drożdże i 1/2 szklanki letniego
mleka. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Nakrywając pojemnik ścierką.
Margarynę rozpuścić w rondelku i delikatnie przestudzić.Do
mąki w misce dać
cukier,
kurkumę,
sól i zamieszać. Następnie dać wyrośnięty zaczyn
drożdżowy i zamieszać. Dać
żółtko i
jajka,
margarynę i zagniatać. Dodać tyle
mleka z tego pozostałego, aby nasze cisto było miękkie i łatwe do zagniatania. Nie może być za mocno twarde. Zagniatać chwilę i odstawić w misce przykryte do wyrośnięcia, na jakąś godzinkę, półtorej.Kiedy nasze ciasto podrośnie to dzielimy go na 3 części.Jedną odkładamy."Zawijaniec Makowy"Dwie rozwałkujemy i nakładamy na każdą porcje masy makowej. Następnie z obydwóch strona zaczynamy ścisło zawijać, tak aby oba zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do
spodu i ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym
białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy."Drożdżowiec z
jabłkiem i
budyniem"Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy
masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki.
Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z
cynamonem i
cukrem (jak ktoś lubi słodkie ciasto to dać 2-3 łyżki więcej, bo moja wyszła nie za słodka). Dać na spód
drożdżowy.1/2 szklankę
mleka zagotować. A w drugiej połowie wymieszać budynie z 4 łyżkami
cukru.Ugotować
budyń.Następnie do budyniu dać
masło i zmiksować. chwilę odczekać, aż trochę ostygnie i wbić
żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z
białek z dodatkiem łyżki
soku z cytryny (ja to robię już łyżką).Dać na
jabłka.Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut.Smacznego :DWYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: