Wykonanie
Jak to zwykle bywa w weekend mając czas na zabawę w detektywa kulinarnego, wyszukałam przepis na niezwykłe ciasto.Początkowo w moim zamyśle było stworzyć sernik , co prawda bardzo nietypowy , bo
śmietanowy.:) Jednak w trakcie kompletowania potrzebnych składników odnalazłam
jabłka czekające tylko na przetworzenie. I oto w taki sposób powstała Serszlotka.:)
Składniki :Spód2 szklanki
mąkinieco mniej niż 1/2 kostki
margaryny2 łyżeczki
cukru wanilinowego ( lub
olejek zapachowy waniliowy)1/4 szklanki
cukru pudru1/4 szklanki
cukru kryształ2
żółtka3
białka3/4 szklanki
cukru1
budyń waniliowy ( bądź
toffi)mała
śmietana 12% ( lub 3/4 dużej )łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka czubata
cynamonu+1
jabłko ( duuże:)1 słoik
konfitury porzeczkowej z nutą
śliwek ( domowa robota u mnie:)Przygotowanie:Z podanych składników na spód wygniatamy kruche ciasto. Przesiewamy
mąkę , kroimy
margarynę na plasterki, dosypujemy
cukry oraz aromaty.Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagniatać ładnie mimo użycia dwóch żółtej dolewamy nieco
wody ( przegotowanej i schłodzonej) aż masa nabierze sprężystości przypisanej kruchemu ciastu. Nasz spód chłodzimy przez godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na pół. Jedną częścią wykładamy formę do tarty tak by brzegi zachodziły ponad nią i zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone schładzamy i smarujemy obficie ulubioną
konfiturą ( ma być jej duużo:).
Pora na masę: ubijamy na sztywno
białka dodając stopniowo
cukier.W drugiej misce mieszamy
śmietanę ,
cynamon , proszek budyniowy oraz
mąkę ziemniaczaną. Do tak przygotowanych składników dodajemy po łyżce ubite
białka. Masa wychodzi puszysta, delikatna i w smaku przypomina
ser twarogowy.Wykładamy ją na spód. Obrane i wydrylowane
jabłko kroimy w talarki, układamy je na
masie tak ,by tworzyły ładny wzór. Do środków po nasionkach wkładamy po łyżeczce
konfitury. Na koniec wałkujemy drugą część ciasta , kroimy w podłużne paski i układamy wymyślną kratkę na naszej Serszlotce. Pieczemy ok. 45-50 minut, do zbrązowienia wierzchu ciasta.
Smacznego Głodownicy!