ßßß Cookit - przepis na Paprówka - pomidor i papryka - zupa.

Paprówka - pomidor i papryka - zupa.

nazwa

Wykonanie

Kocham ją za prostotę , ostry smak i kolor - bogatą czerwień. Lubię zajadać ją z podpłomykami , nie z makaronem czy ryżem , a właśnie z takimi placuszkami przypominającymi tortillę.
Przeważnie Paprówka jest zupą resztkówką.:) Jak mam przecier, czy pomidory w puszce i do tego paprykę , chociażby marynowaną , gotuję zupę.
Składniki i przygotowanie:
Gotujemy po prostu pomidorówkę na kostce albo mięsie drobiowym, dodajemy marynowaną paprykę ( lub świeżą ale wcześniej upieczoną w piekarniku i pozbawioną skórki) . Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami - np. słodką papryką, pastą/ przecierem z ostrej papryczki, pieprzem ziołowym / cayenne , majerankiem / ziołami prowansalskimi. Ja często dorzucam do wywaru łyżeczkę musztardy. Paprówkę możemy zblendować na gładką masę jeśli taki rodzaj zup preferujemy , lub pozostawić taką jaka jest , z pływającymi kawałkami warzywek ;) Zamiast przecieru użyjmy wtedy pomidorów świeżych bądź z puszki... Ważne jest to by w zupie nie wylądował żaden makaron czy ryż , ponieważ będzie mętna , a ja przyznam , że takiej nie lubię. Moją Paprówkę podaję z prozaikami znalezionymi na blogu Ugotowana Ania . Tylko , że zamiast kefiru używam zwykłe mleko. I moje prozaiki smarze na małej ilości oleju. Takie są smaczniejsze dla Rewolwerowca, niekoniecznie zdrowsze...ale dobre.:)
I obiad gotowy. A jaki prosty!
Na deser , po takiej zupce, możemy bez większych wyrzutów sumienia zjeść galaretkę z bitą śmietaną . Mniam !
Urozmaiceniem dla tego smakołyka może być użycie nietypowej galaretki ,np. błękitnej , albo dosypanie do bitej śmietany odrobiny cynamonu.
Smacznego Głodownicy!
Źródło:http://zabicgloda.blogspot.com/2014/03/paprowka-pomidor-i-papryka-zupa.html