Wykonanie

No więc warzywne wariacje czas zacząć. Dziś pierwszy z moich patentów na danie składające się tylko i wyłącznie z warzyw i
grzybów bez użycia jakiegokolwiek tłuszczu,
cukru i
mięsa. Musze przyznać że nie spodziewałem się że coś może byś tak smaczne bez wyżej wymienionych składników.Składniki:
marchewbrokułakabaczek5 dużych
pieczarekseler naciowy1/4
pora1
cebula1/2
sałaty lodowej1/2
papryki (kolor dowolny)pasta Gochujang
sos sojowysok z limonkipieprz białypapryka słodka ( w proszku)Przygotowanie:Wszystkie warzywa należy umyć.
Pieczarki kroimy na sześć w miarę równych części.
Marchew obieramy i kroimy pod skosem na kawałki o ok centymetrowej grubości. 1/2
kabaczka przekrawamy wzdłuż na pół i dalej kroimy po skosem, tak samo jak
marchew, podobnie robimy z
selerem naciowym.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Brokuła kroimy na części o średnicy od 3 do 5 centymetrów wedle uznania.
Paprykę natomiast kroimy w około 2 centymetrową kostkę.
Pora drobno siekamy.W niewielkiej miseczce rozpuszczamy łyżkę pasy Gochujang w 1/4 szklanki
wody i dodajemy dwie łyżeczki
sosu sojowego.Przygotowany wcześniej sos wlewamy na rozgrzanego woka i dodajemy pokrojoną
cebulę,
marchew,
pieczarki oraz
brokuły. dodajemy łyżkę
soku z limonki, pół łyżeczki
papryki w proszku oraz szczyptę
pieprzu. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10- 15 minut, aż
brokuły będą wystarczająco miękkie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę
wody jeśli sos wyparuje.Na końcu dodajemy pokrojone
kabaczki,
paprykę i
seler naciowy. Całość dusimy przez kolejne 5 minut.W międzyczasie siekamy drobno
sałatę lodową i rozkładamy na talerzu. Połowa
sałaty spokojnie starcza na dwie porcje dania tak samo jak wszystkie wymienione w tym przepisie wielkości.Kiedy wyparujemy już z woka sos, powstałe wanie przekładamy na talerze z posiekana
sałatą.Zachęcam do komentowania a jednocześnie proszę o wszelakie sugestie co do przygotowywania dań składających się tylko i wyłącznie z warzyw, gdyż jestem całkiem świeży w tym temacie.Smacznego ! i !


