Wykonanie

Dziś chciałbym zaproponować Amura w cydrze. Jako że dopiero zaczynam swoje eksperymenty kulinarne z cydrem to byłbym wdzięczny za wszelakie uwagi i sugestie. Mam nadzieję że będzie wam smakować.Składniki:AmurDuży słodki
ziemniakLimonkaPapryka czerwona lub pomarańczowa
Pomidor ( lub 8
pomidorów koktajlowych)½
poraKukurydza słodkaCydr
Melisa świeża
Sałata rzymskaOliwa z pestek
winogronKiełkiAmura porcjujemy na płaty bądź dzwonki. Garść liści melasy drobno siekamy i rozgniatamy w moździerzu. W niewielkiej misce mieszamy posiekaną i rozbitą wcześniej melasę z niewielką ilością
oliwy z pestek
winogron oraz sok z wyciśniętej ćwiartki
limonki. Do miseczki wkładamy kawałki amura i starannie nacieramy przygotowaną wcześniej melasą z
oliwą i
sokiem z limonki.
Ryby pozostawiamy w marynacie na około 30 minut. Po tym czasie wkładamy
rybę do plastikowego rękawa, wlewamy do niego ok 1/3 szklanki cydru oraz garść świeżych liści melasy.
Rybę w rękawie wsadzamy do rozgrzanego wcześniej do 150 o C piekarnika z termo obiegiem na ok 30 minut. Po tym czasie
ryba powinna być gotowa.Grillowane słodkie
ziemniakiObieramy słodkiego
ziemniaka i kroimy go w plasterki centymetrowej grubości. Tak pokrojone
ziemniaki gotujemy na parze przez ok 5 minut a następnie wrzucamy
ziemniaki na grilla lub rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy
ziemniaki dopóki nie upewnimy się że nie są już surowe.
SałatkaSałatę rzymską kroimy w cienkie paski podobnie jak
pora.
Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę.
Pomidora kroimy w cienkie ćwierć plasterki lub w pełne ćwiartki jeśli używamy
pomidorów koktajlowych. Wszystko wkładamy do jednego naczynia, dodajemy słodkiej
kukurydzy i dokładnie mieszamy dodając niewielką ilość
oliwy z pestek
winogron. Przed samym podaniem
sałatkę posypujemy
kiełkami.
Sałatkę można podawać wraz z sosem gado-gado do czego gorąco zachęcam. Przepis na ten sos można znaleźć w moich poprzednich postach lub klikając na link: sos gado-gado.Smacznego ! i !



