ßßß Cookit - przepis na Amur w cydrze

Amur w cydrze

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałbym zaproponować Amura w cydrze. Jako że dopiero zaczynam swoje eksperymenty kulinarne z cydrem to byłbym wdzięczny za wszelakie uwagi i sugestie. Mam nadzieję że będzie wam smakować.
Składniki:
Amur
Duży słodki ziemniak
Limonka
Papryka czerwona lub pomarańczowa
Pomidor ( lub 8 pomidorów koktajlowych)
½ pora
Kukurydza słodka
Cydr
Melisa świeża
Sałata rzymska
Oliwa z pestek winogron
Kiełki
Amura porcjujemy na płaty bądź dzwonki. Garść liści melasy drobno siekamy i rozgniatamy w moździerzu. W niewielkiej misce mieszamy posiekaną i rozbitą wcześniej melasę z niewielką ilością oliwy z pestek winogron oraz sok z wyciśniętej ćwiartki limonki. Do miseczki wkładamy kawałki amura i starannie nacieramy przygotowaną wcześniej melasą z oliwą i sokiem z limonki. Ryby pozostawiamy w marynacie na około 30 minut. Po tym czasie wkładamy rybę do plastikowego rękawa, wlewamy do niego ok 1/3 szklanki cydru oraz garść świeżych liści melasy. Rybę w rękawie wsadzamy do rozgrzanego wcześniej do 150 o C piekarnika z termo obiegiem na ok 30 minut. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.
Grillowane słodkie ziemniaki
Obieramy słodkiego ziemniaka i kroimy go w plasterki centymetrowej grubości. Tak pokrojone ziemniaki gotujemy na parze przez ok 5 minut a następnie wrzucamy ziemniaki na grilla lub rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy ziemniaki dopóki nie upewnimy się że nie są już surowe.
Sałatka
Sałatę rzymską kroimy w cienkie paski podobnie jak pora. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidora kroimy w cienkie ćwierć plasterki lub w pełne ćwiartki jeśli używamy pomidorów koktajlowych. Wszystko wkładamy do jednego naczynia, dodajemy słodkiej kukurydzy i dokładnie mieszamy dodając niewielką ilość oliwy z pestek winogron. Przed samym podaniem sałatkę posypujemy kiełkami.
Sałatkę można podawać wraz z sosem gado-gado do czego gorąco zachęcam. Przepis na ten sos można znaleźć w moich poprzednich postach lub klikając na link: sos gado-gado.
Smacznego ! i !
Źródło:http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/04/amur-pieczony-w-cydrze-z-grillowanymi.html