Wykonanie
Trochę mnie nie było na blogu z osobistych powodów, ale powracam razem z wiosną i Wielkanocą! A skoro Wielkanoc to oprócz babek wielkanocnych, piernikowych zajączków i
baranków, mazurków, makowców musi być także sernik!U mnie dzisiaj pyszny sernik z pianką i
płatkami migdałowymi, puszysty, kremowy, w sam raz na Wielkanocny Stół!Smacznego i Wesołych Świąt!A już jutro przepis na kruche, pyszne
ciasteczka z
cukrem i nie tylko :)A poniżej ubiegłoroczna odsłona :)Widok z lotu ptaka :)

Ciasto2 szklanki
mąki tortowej½ szklanki
cukru100 gram
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1
żółtkoMasa serowa1 kg
twarogu mielonego4
żółtka2
jajka1 szklanka
cukru2 budynie
waniliowe2 i ½ szklanki
mleka 2%½ szklanki
oliwyDo pianki:6
białek (W trakcie przygotowywania zostaną
białka, które należy przelać do miski i wstawić do lodówki – przydadzą się później do pianki)
płatki migdałowe¾ szklanki
cukru pudruZe składników na ciasto zagnieść ciasto kruche, rozwałkować na około 1 centymetr i ułożyć w blaszce o wymiarach około 25x35 cm. Podpiec około 15 minut w temp 180 stopni. Wyjąc z piekarnika, ostudzić.
Żółtka,
jajka utrzeć z
cukrem mikserem, dodać
ser i
oliwę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie
budyń wymieszać w zimnym
mleku, dodać do masy serowej i wymieszać mikserem. nie bójcie się, że masa będzie bardzo rzadka. Na pewno się upiecze!Masę
serową wylać na podpieczony spód ciasta, wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec około 1 godziny.
Potem z zimnych
białek i
cukru pudru ubijamy pianę i wylewamy ją na ciepły sernik, posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy kolejne 15-20 minut w temp.180 stopni.