Wykonanie
Dzisiaj pomysł na klopsiki po włosku w sosie "silnie"
pomidorowym, z
tymiankiem,
oliwą z oliwek, a do tego talerz spaghetti, hmm skoro Włochy i letni klimat nie chcą przyjść do Polski do chociaż na talerzu milo powitać włoski akcent :) Przyrządza je się dość szybko i są idealnym daniem z cyklu na dwa dni ;p ku uciesze Pani domu jak i pana Domu zapewniam :p


Klopsiki po włoskuSkładniki500 gram
mięsa mielonego z
indyka1
jajko2 łyżki
tartej bułki1/3 szklanki
mąki¼ szklanki
oliwy z oliwek1 łyżka
tymianku1
listek laurowy1-2 zabki
czosnku1, 5 szklanki
soku pomidorowego lub gęstego
przecieru pomidorowegosól,
pieprzMięso mielone dokładnie wymieszać z
jajkiem,
bułką tartą, dodajemy
sól i
pieprz Kiedy wszystkie składniki już się połączyły, formujemy nieduże klopsiki, obtaczamy w
mące i smażymy na 4-5 łyżkach rozgrzanej
oliwy z oliwek. Obsmażamy klopsiki z obu stron, następnie do szerokiego rondla lub głębokiej patelni wlewamy pozostałą część
oliwy z oliwek, posiekane ząbki
czosnku, chwilę smażymy, aż poczujemy zapach
czosnku, wlewamy
sok pomidorowy, dodajemy
listek laurowy,
tymianek,
sól i
pieprz do smaku zagotowujemy powyższy sos.
Potem przekładamy do sosu klopsiki i gotujemy około 25-30 minut na niedużym ogniu, aby
mięso przeszło smakiem
sosu pomidorowego. Podajemy z
makaronem J