ßßß Cookit - przepis na Makaron z tuńczykiem w śmietanie

Makaron z tuńczykiem w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Tuńczyk budzi we mnie sprzeczne emocje. Z jednej strony go lubię (między innymi za takie dania jak te), z drugiej strony za nim nie przepadam, a czasem wręcz mam do niego wstręt. Dziwna to ryba...
Prezentowane danie jest banalnie proste, nie wymaga wielu składników, a do tego jest na prawdę dobre. Jest również bardzo szybkie w wykonaniu. Przygotowanie zajęło mi około 15 minut - właściwie wszystko zależy od tego jak długo gotuje się makaron, resztę przygotuje się w międzyczasie.
Czas przygotowania : 15min
Składniki (na 2 porcje):
- makaron rurki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 łyżka majonezu (można pominąć i dodać więcej śmietany)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka chilli
- sól, pieprz, olej
- natka pietruszki
- parmezan
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, chilli, sól i pieprz. Podsmaż. Odsącz tuńczyka i dodaj do cebuli, lekko rozdrobnij i podsmaż. Na koniec dodaj majonez i śmietanę. Wymieszaj. Nakładaj tuńczyka na makaron, posyp lekko startym parmezanem i natką pietruszki.
Źródło:http://wyzyjsiekulinarnie.blogspot.com/2013/11/makaron-z-tunczykiem-w-smietanie.html