Wykonanie
Tuńczyk budzi we mnie sprzeczne emocje. Z jednej strony go lubię (
między innymi za takie dania jak te), z drugiej strony za nim nie przepadam, a czasem wręcz mam do niego wstręt.
Dziwna to
ryba...Prezentowane danie jest banalnie proste, nie wymaga wielu składników, a do tego jest na prawdę dobre. Jest również bardzo szybkie w wykonaniu. Przygotowanie zajęło mi około 15 minut - właściwie wszystko zależy od tego jak długo gotuje się
makaron, resztę przygotuje się w międzyczasie.

Czas przygotowania : 15minSkładniki (na 2 porcje):-
makaron rurki- 1 duża
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1 puszka
tuńczyka w oleju- 1 łyżka
majonezu (można pominąć i dodać więcej
śmietany)- 3 łyżki
śmietany 18%- 1 łyżeczka
chilli-
sól,
pieprz,
olej-
natka pietruszki-
parmezanUgotuj
makaron w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej
olej, dodaj
cebulę,
czosnek,
chilli,
sól i
pieprz. Podsmaż. Odsącz
tuńczyka i dodaj do
cebuli, lekko rozdrobnij i podsmaż. Na koniec dodaj
majonez i
śmietanę. Wymieszaj. Nakładaj
tuńczyka na
makaron, posyp lekko startym
parmezanem i
natką pietruszki.