Wykonanie
Ta zupa powstała gdy eksperymentowałam z różnymi zupami kremami szukając takiego smaku i konsystencji, który nas zachwyci. Zupa jest pyszna, rozgrzewająca, pachnie
czosnkiem, gałka muszkatołową,
imbirem. Polecam na zimowe obiady.Składniki na 4 miseczki zupy:
olej - 3 łyżki,
cebula - 4 duże,
ziemniaki - 5 dużych,
marchewki - 4 duże,
czosnek - 4 ząbki,
mleko - 1 litr,gałka muszakatołowa - ok. 1 łyżeczki,
imbir - 1 centymetrowy kawałek,czerwona
słodka papryka.
pieprz i
sól do smaku;Dodatki:
bagietka czosnkowa,starty
żółty ser,uprażony
słonecznik,Jak zrobić: Wszystkie warzywa obieramy i kroimy mało starannie na mniejsze kawałki.
Imbir ścieramy na tarce. Do garnka z dość grubym dnem (zupa lubi się przypalać) wlewamy
olej, rozgrzewamy go i wrzucamy
przyprawy:
paprykę i
gałkę muszkatołową oraz starty
imbir. Szybko mieszamy i już w całej kuchni rozprzestrzenia się cudowny zapach! Do garnka wrzucamy też posiekaną
cebulę - czekamy aż się zeszkli (nie może być chrupiąca), dodajemy pokrojone
ziemniaki i
marchewkę oraz
czosnek. Wszystko smażymy kilka minut nieustannie pilnując, aby się nie przypaliło. Zmniejszamy ogień i do warzyw wlewamy
mleko, możemy też dolać odrobinę
wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie, prawie rozgotowane. Zdejmujemy garnek z ognia, gdy zupa odrobinę przestygnie miksujemy ją na zupełnie gładką masę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Ponownie podgrzewamy. Nakładamy do miseczek, na wierzch kładziemy odrobinę startego
żółtego sera i uprażonych
ziaren słonecznika. Podajemy z grzanką
czosnkową. I gotowe! Smacznego!