Wykonanie

Zapraszam serdecznie miłośników
owoców morza. Dzisiaj zaserwuję przepyszne langustynki ale można również zastąpić je
krewetkami tygrysimi. A jeżeli jest ktoś kto nie miał odwagi jeszcze spróbować tych pyszności, to bardzo polecam. Wbrew temu jak wyglądają niebiańsko pyszne świeże białe
mięsko rozpływające się w ustach.

składniki na sos:- 1
cytryna (skórka i sok)- 2
żółtka- płaska łyżka
miodu- płaska łyżka
masła-
sól-
biały pieprz
sposób wykonania sosu:
Cytrynę sparzyć . Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną jej część, biała część jest gorzka). Wycisnąć sok do rozbełtanych
żółtek dodać skórkę,
miód, szczyptę
soli i
białego pieprzu. Podgrzewać w kąpieli
wodnej, ciągle mieszając. Jak
żółtka delikatnie się podgrzeją dodajemy
masło i nadal mieszamy. Po rozpuszczeniu się
masła odstawiamy,
sos jest gotowy. A teraz bierzemy się za
sałatkę:

składniki na
sałatkę:-
sałata strzępiasta-
żółta papryka-
nektarynka- świeży
ogórek-
cukinia-
sól-
czarny pieprzponadto:- langustynki lub
krewetki-
masło klarowane-
czosnek
sposób wykonania:
Warzywa i owoce myjemy.Nie
pisałam ile czego bo to wszystko zależy na ile osób robicie potrawę.
Sałatę rwiemy na kawałki ,
nektarynkę przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy w cienkie plasterki.
Cukinie i
ogórka kroimy szeroką obieraczką w cienkie długie plasterki(nie obieramy),
paprykę kroimy w słupki. Wszystko doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzem.Oczyszczone i obrane ze skorupki
owoce morza, solimy i
pieprzymy do smaku.Smażymy na masełku z dodatkiem
czosnku. Po 2 min z każdej strony, tak żeby
czosnek się nie spalił.

Na płaskim talerzu układamy
sałatkę, następnie polewamy sosem
cytrynowym i układamy langustynki. Jemy od razu. Smacznego :-) mniam palce lizać :p