Wykonanie

Witam Kochani.Dzisiaj znowu wzięło mnie na tajskie danie.Tym razem
kalmary z warzywami i
makaronem, mam nadzieję, że Wam zasmakuje. :-)

składniki:- 575g
kalmarów-4 ząbki
czosnku-1łyżeczka ziaren
czarnego pieprzu-1czerwona
papryka-1zielona
papryka-75g
fasoli mun-2 łyżki
oleju kokosowego-2 łyżki
sosu ostrygowego-2 łyżki
sosu sojowego jasnego-1 łyżka
cukru
sposób wykonania:Tuby
kalmarów kroimy w krążki.Następnie płuczemy zimną
wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Obierz i drobno posiekaj
czosnek.Rozkrusz ziarna
pieprzu w moździerzu.
Paprykę przekrój na pół i, po usunięciu nasady ogonka oraz nasion, cienko pokrój w paseczki.Przytnij strąki
fasoli.Rozgrzej połowę
oleju kokosowego na dużej patelni lub w woku, wrzuć
czosnek i smaż na rumiano na średnim ogniu.
Czosnek zdejmij łyżką cedzakową i odłóż na bok, a na patelnię włóż z resztą
oleju warzywa.Smaż na dużym
oleju około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj
kalmary i smaż, następnie dopraw danie rozgniecionym
pieprzem,
sosem sojowym i
ostrygowym,
cukrem oraz zrumienionym
czosnkiem. Dodaj
makaron sojowy i smaż jeszcze 3 minuty. Danie podawaj od razu. Smacznego
