Wykonanie

Ten deser robiłam do konkursu kulinarnego zorganizowanego przez firmę Electrolux.Szczerze mówiąc nie byłam pewna tego co mi wyjdzie i pomyślałam...."Najwyżej poleci do kosza" a tu taka niespodzianka.......składniki na
biszkopt:-
budyń śmietankowy-5
jajek-
mąka krupczatka-1łyżeczka
proszku do pieczenia-2łyżeczki
kakao-nie cała szklanka
cukru królewskiego-
aromat pomarańczowyskładniki na masę:-2galaretki(kolor według uznania)-
serek mascarpone 500ml-20dkg świeżych
truskawek-30dkg
borówek-
konfitura pomarańczowaponadto:-15dkg
truskawek na wierzch masy

sposób wykonania:
Białka ucieramy z
cukrem,następnie dodajemy
żółtka.
Budyń wsypujemy do szklanki dopełniamy
mąką i mieszamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do masy jajecznej ,wlewamy
aromat pomarańczowy i miksujemy.Ciasto
biszkoptowe wylewamy do pierścieni tak,aby po wyrośnięciu spód miał około 2cm.Odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy w 300ml wrzącej
wody,każdą do osobnego naczynia.Odstawiamy do ostygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy na wolnych obrotach,wlewamy jedną z
galaretek ,i dodajemy 20dkg pokrojonych
truskawek i
borówki,mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy do lodówki,aż lekko stężeje .
Biszkopty smarujemy
konfiturą pomarańczową,zostawiając w pierścieniach.Nakładamy masę z
serka,następnie układamy
truskawki pokrojone w ćwiartki.Wszystko zalewamy lekko stężoną
galaretką.Wkładamy do lodówki,na 30min.Dekorujemy listkiem
mięty.Smacznego