ßßß Cookit - przepis na Owocowy zawrót głowy

Owocowy zawrót głowy

nazwa

Wykonanie

Ten deser robiłam do konkursu kulinarnego zorganizowanego przez firmę Electrolux.Szczerze mówiąc nie byłam pewna tego co mi wyjdzie i pomyślałam...."Najwyżej poleci do kosza" a tu taka niespodzianka.......
składniki na biszkopt:
-budyń śmietankowy
-5 jajek
-mąka krupczatka
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-2łyżeczki kakao
-nie cała szklanka cukru królewskiego
-aromat pomarańczowy
składniki na masę:
-2galaretki(kolor według uznania)
-serek mascarpone 500ml
-20dkg świeżych truskawek
-30dkg borówek
-konfitura pomarańczowa
ponadto:
-15dkg truskawek na wierzch masy
sposób wykonania:
Białka ucieramy z cukrem,następnie dodajemy żółtka.Budyń wsypujemy do szklanki dopełniamy mąką i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do masy jajecznej ,wlewamy aromat pomarańczowy i miksujemy.Ciasto biszkoptowe wylewamy do pierścieni tak,aby po wyrośnięciu spód miał około 2cm.Odstawiamy do wystygnięcia.Galaretki rozpuszczamy w 300ml wrzącej wody,każdą do osobnego naczynia.Odstawiamy do ostygnięcia.Serek mascarpone miksujemy na wolnych obrotach,wlewamy jedną z galaretek ,i dodajemy 20dkg pokrojonych truskawek i borówki,mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy do lodówki,aż lekko stężeje .Biszkopty smarujemy konfiturą pomarańczową,zostawiając w pierścieniach.Nakładamy masę z serka,następnie układamy truskawki pokrojone w ćwiartki.Wszystko zalewamy lekko stężoną galaretką.Wkładamy do lodówki,na 30min.Dekorujemy listkiem mięty.Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/06/owocowy-zawrot-gowy.html