składniki na biszkopt:- 4 jajka- nie cała szklanka cukru- nie cała szklanka mąki- 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskładniki na krem:-serekmascarpone 500g-śmietanka 30%250ml-3łyżki cukru pudru-likier amaretto- 50ml mocnej kawy-kakao do posypania-wiórki czekoladowe-laska waniliisposób wykonania:Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier ciągle miksując i dodajemy rozbełtane żółtka do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylewamy na średnią tortownicę,posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.Pieczemy w 185stopniach około 35minut.uchylamy piekarnik aż biszkopt wystygnie.Teraz bierzemy się za krem.Śmietanę miksujemy,aż będzie sztywna,dodajemy stopniowo serki zmniejszając obroty.Dodajemy laskę wanilii i 3 łyżki cukru pudru.Ostudzony biszkopt przekrawamy równo od góry .Dolną część biszkopta nawilżamy kawą zmieszaną z likierem amaretto, na nasączony biszkopt nakładamy krem i smarujemy również boki,ale zostawiamy odrobinę kremu na wierzch ciasta.Nakładamy górną część biszkopta i smarujemy pozostałym krem.Posypujemy kakao a boki wiórkami czekoladowymi.Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.(w sezonie można na wierzch ułożyć świeże maliny)Smacznego