ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

nazwa

Wykonanie

Świetne połączenie jabłek z budyniem. Przepyszne ciasto.. I tyle:)
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
1 kostka zimnego masła
3 duże żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18%
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło wyjąć z lodówki i pokroić w kosteczkę. Dodać do mąki i razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowywania jabłek i budyniu.
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu
budyń:
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
2 duże jajka
125 g cukru
sok z 1/2 cytryny
szklanka orzechów laskowych
dodatkowo:
gałka lodów waniliowych (ja użyłam dziś cytrynowych)
Ja zaczęłam od orzechów, których nawiozłam ostatnio całą skrzynkę z ogródka od Rodziców. Łupanie i zgromadzenie szklanki zajęło mi ok. 40min. więc jeżeli macie dostęp do gotowych zachęcam;) acz smak świeżych nieporównywalny..
Orzechy mielimy blenderem niezbyt dokładnie lub siekamy.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny żeby nie zczerniały, słodzimy wg uznania i dodajemy cynamon.
Do mleka dodajemy budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepujemy.
Z lodówki wyjmujemy ciasto, odkrawamy 1/3 i odkładamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Na podpieczonym cieście wykładamy orzechy, następnie jabłka i zalewamy 'budyniem'. Z pozostałego ciasta robimy kratę i posypujemy cynamonem.
Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/10/szarlotka-z-budyniem.html