Świetne połączenie jabłek z budyniem. Przepyszne ciasto.. I tyle:)ciasto:2 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. cukru1 kostka zimnego masła3 duże żółtka1 łyżka gęstej śmietany 18%Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło wyjąć z lodówki i pokroić w kosteczkę. Dodać do mąki i razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowywania jabłek i budyniu.masa jabłkowa:1 kg jabłekkilka kropel soku z cytryny2 łyżki cukru3 łyżeczki cynamonubudyń:1 szklanka mleka1 budyń śmietankowy2 duże jajka125 g cukrusok z 1/2 cytrynyszklanka orzechów laskowychdodatkowo:gałka lodów waniliowych (ja użyłam dziś cytrynowych)Ja zaczęłam od orzechów, których nawiozłam ostatnio całą skrzynkę z ogródka od Rodziców. Łupanie i zgromadzenie szklanki zajęło mi ok. 40min. więc jeżeli macie dostęp do gotowych zachęcam;) acz smak świeżych nieporównywalny..Orzechy mielimy blenderem niezbyt dokładnie lub siekamy.Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny żeby nie zczerniały, słodzimy wg uznania i dodajemy cynamon.Do mleka dodajemy budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepujemy.Z lodówki wyjmujemy ciasto, odkrawamy 1/3 i odkładamy. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.Na podpieczonym cieście wykładamy orzechy, następnie jabłka i zalewamy 'budyniem'. Z pozostałego ciasta robimy kratę i posypujemy cynamonem.Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.Smacznego!