Wykonanie
Kolejna specjalność mojej Mamy. Doskonałe połączenie
czekoladowego ciasta i delikatnej masy serowej.. Izaura to pyszne tradycyjne ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach a do poobiedniej
kawy w leniwe niedzielne popołudnie smakuje wyśmienicie..

ciasto:1,5 szkl.
mąki1,5 szkl.
cukru3 łyżeczki
kakao1 kostka
margaryny3 łyżeczki proszku d o pieczenia4
jajka5 łyżek
wodycukier waniliowymasa serowa:500-700g dobrego
sera twarogowego4
jajka1 szkl.
cukru200g dobrego
masła, najlepiej osełki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka budyniu
śmietankowego1 łyżka
mąki pszennejdodatkowo:
wiórki kokosoweMargarynę,
cukier,
kakao,
wodę i
cukier waniliowy rozpuścić i gotować przez 5 min na małym gazie. Po przestudzeniu dodać 4
żółtka, wymieszać i odlać pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i pianek z
białek. Wysmarować formę tłuszczem, wyło żyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 ciasta.Zmielić
ser.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę (długo ucierać aby cały
cukier się rozpuścił). Następnie dodawać po jednym
żółtku i miksować jeszcze 5 min. Masa ma być puszysta. Po łyżce dodawać
ser, wymiksować. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną i
budyń. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z
białek, oprószyć
mąką pszenną i wymieszać.Masę
serową wylać na ciasto i wyłożyć placami pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku ok. 50 min. Po upieczeniu polać pozostałym karmelem i posypać wiórkami.

Miłego popołudnia!