ßßß Cookit - przepis na Sernik Izaura

Sernik Izaura

nazwa

Wykonanie

Kolejna specjalność mojej Mamy. Doskonałe połączenie czekoladowego ciasta i delikatnej masy serowej.. Izaura to pyszne tradycyjne ciasto, które po prostu rozpływa się w ustach a do poobiedniej kawy w leniwe niedzielne popołudnie smakuje wyśmienicie..
ciasto:
1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
3 łyżeczki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku d o pieczenia
4 jajka
5 łyżek wody
cukier waniliowy
masa serowa:
500-700g dobrego sera twarogowego
4 jajka
1 szkl. cukru
200g dobrego masła, najlepiej osełki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
dodatkowo:
wiórki kokosowe
Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić i gotować przez 5 min na małym gazie. Po przestudzeniu dodać 4 żółtka, wymieszać i odlać pół szklanki masy na polewę. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianek z białek. Wysmarować formę tłuszczem, wyło żyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 ciasta.
Zmielić ser. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (długo ucierać aby cały cukier się rozpuścił). Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować jeszcze 5 min. Masa ma być puszysta. Po łyżce dodawać ser, wymiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i budyń. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek, oprószyć mąką pszenną i wymieszać.
Masę serową wylać na ciasto i wyłożyć placami pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku ok. 50 min. Po upieczeniu polać pozostałym karmelem i posypać wiórkami.
Miłego popołudnia!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/09/sernik-izaura.html