ßßß
Zupa misz-masz... czyli trochę inna warzywna zupa. Składniki, można zmieniać według własnych preferencji. Można używać takich zamienników jak: kalarepa - cukinia, boczniaki - pieczarki, groszek - kukurydza itp. Tylko pamiętajmy zamieniając składniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa.Składniki:1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka2 duże kalarepy2 duże poryok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek)3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś nie lubi4 garście groszku (może być mrożony, w sezonie oczywiście używamy świeżego)duży pęczek szczypiorkusól, pieprzWykonanie:Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczkiDo bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już nie gotujemy)Smacznego