Wykonanie

Zupa misz-masz... czyli trochę inna warzywna zupa. Składniki, można zmieniać według własnych preferencji. Można używać takich zamienników jak:
kalarepa -
cukinia, boczniaki -
pieczarki,
groszek -
kukurydza itp. Tylko pamiętajmy zamieniając składniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się
mrożone warzywa.Składniki:1,5 l
bulionu warzywnego lub z
kurczaka2 duże
kalarepy2 duże
poryok. 200 g boczników (ewentualnie
pieczarek)3
serki topione (np. ementaler, gouda) -
serki można pominąć jak ktoś nie lubi4 garście
groszku (może być mrożony, w sezonie oczywiście używamy świeżego)duży pęczek
szczypiorkusól,
pieprzWykonanie:
Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę,
pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczkiDo
bulionu wrzucamy
serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy
zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony
szczypiorek. (już nie gotujemy)Smacznego