ßßß Cookit - przepis na Zupa misz-masz (z kalarepą, porem, boczniakami i zielonym groszkiem)

Zupa misz-masz (z kalarepą, porem, boczniakami i zielonym groszkiem)

nazwa

Wykonanie

Zupa misz-masz... czyli trochę inna warzywna zupa. Składniki, można zmieniać według własnych preferencji. Można używać takich zamienników jak: kalarepa - cukinia, boczniaki - pieczarki, groszek - kukurydza itp. Tylko pamiętajmy zamieniając składniki, zmienimy też smak zupy, niby oczywiste, a nie wszyscy o tym pamiętają. Najlepiej do zrobienia tej zupy użyć świeżych składników, ale równie dobrze sprawdzą się mrożone warzywa.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
2 duże kalarepy
2 duże pory
ok. 200 g boczników (ewentualnie pieczarek)
3 serki topione (np. ementaler, gouda) - serki można pominąć jak ktoś nie lubi
4 garście groszku (może być mrożony, w sezonie oczywiście używamy świeżego)
duży pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Wykonanie:
Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczki
Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tuż przed podaniem dokładamy do zupy pokrojony szczypiorek. (już nie gotujemy)
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2015/03/zupa-misz-masz-z-kalarepa-porem.html