Wykonanie

Lubicie jesień? Ja tak, jednak tylko złotą. Wydaje mi się, że większość z Was ma podobne odczucia. Przyjemnie jest spacerować i obserwować promyki słońca, które przedzierają się przez liście drzew. Wszelkie parki w tym początkowym okresie są bardzo malownicze, więc popołudniowy spacer w weekend jest obowiązkowy! Od kulinarnej strony też jest bardzo przyjemnie. Jesienią oraz zimą litrami pochłaniam zupy i wszelkie kremy bo właśnie one najlepiej rozgrzewają po długim dniu poza domem. Jest tyle możliwości w łączeniu składników, że nie wiem czy mi starczy na to wszystko czasu. Dzisiaj zupełnie nowe połączenie, a przynajmniej dla mnie, ponieważ
gruszki w zupie pojawiają się u mnie pierwszy raz. I wiecie co? Jestem zachwycona :)Składniki:3
pory2 średniej wielkości
ziemniaki lub 1 duży2 dojrzałe
gruszkiokoło 1,2 l
bulionu warzywnegogałka muszkatołowasól i
pieprzdo podania grzanki,
szczypiorek,
jogurtPrzygotowanie:Białe części
pora pokroić w talarki (reszta nie będzie potrzebna). Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek
oleju i dusić na małym ogniu
porowe talarki mieszając od czasu do czasu, aż
por zmięknie. Następnie dodać pokrojoną w kostkę
gruszkę i dusić wszystko razem przez kolejnych kilka minut.Kiedy
gruszka zacznie się rozpadać dodać pokrojone
ziemniaki. Dokładnie wymieszać i wlać
bulion. Gotować na małym ogniu do czasu, aż
ziemniaki zaczną się rozpadać.Ugotowane w
bulionie warzywa zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić szczyptą gałki oraz
solą i
pieprzem do smaku. Podajemy z łyżką
jogurt, grzankami oraz
szczypiorkiem (opcjonalnie).Smacznego!