Wykonanie

Zimna coś ta wczesna jesień w tym roku. W piątek z samego rana przy gruncie było -11 stopni! Kto to widział, żeby takie mrozy na samym początku października nas dopadały.... brrrr. Trzeba się w związku z tym mocno rozgrzewać od środka. Ja polecam pyszną, aromatyczny,
słoneczną i rozgrzewającą zupę
dyniową z
imbirem.

1 kg dyni2-3
ziemniaki2 cm świeżego
imbiru1
gruszka1 l
bulionu warzywnegoświeża
gałka muszkatołowasól,
pieprz
Dynię pozbawiłam pestek, pokroiłam na kilka kawałków i upiekłam - 40 minut w 180 stopniach. Następnie upieczona
dynię obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Zagotowałam
bulion warzywny, dodałam 2 pokrojone w kostkę
ziemniaki i ugotowałam je w
bulionie na pół twardo, dodałam
dynie i obrana i pokrojona
gruszkę, oraz starty na drobnej tarce
imbir. Całość zagotowałam i doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem i sporą ilością świeżo startej
gałki muszkatołowej. Gotową zupę zmiksowałam na gładki krem.Uważajcie, zupa gotując się puszcza duże bąble i strzela po kuchni jeśli jej nie przykryjecie.