Wykonanie

Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a
mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom.Składniki:1,5 kg
mięsa z królika ( może też być
wołowina,
wieprzowina lub
kurczak)5 dużych
marchewek1 duży
por3-4
jaja1 czerstwa
bułka np.
kajzerkaduży pęczek
natki pietruszkisól,
pieprzDodatkowo:6 jaj do ugotowania i włożenia do środkaForma jak do pieczenia pasztetu (długa)Wykonanie:
Marchewki gotujemy.
Bułkę moczymy w
mleku, natomiast
por kroimy w półkrążki.
Mięso królika mielimy razem z ugotowaną
marchewką i odciśniętą z
mleka bułką. Dodajemy
por i drobno pokrojoną
pietruszkę. Wszystko razem mieszamy.
Mięso wyrabiamy jak na mielone.Następnie doprawiamy
solą i
pieprzem. Do masy wbijamy
jajka i całość mieszamy do połączenia się składników.
Jajka gotujemy na półtwardo. Formę w której będziemy piekli
mięso wykładamy papierem do pieczenia.Na spód formy wykładamy trochę
mięsa, następnie układamy obrane ze skorupek
jajka. Na koniec wykładamy na
jajka pozostałą część
mięsa.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 90 min. Jak na wierzchu pieczeni zobaczymy gdzieniegdzie z cięte
białko mięsa to pieczeń powinna być upieczona. Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego

