ßßß
Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom.Składniki:1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak)5 dużych marchewek1 duży por3-4 jaja1 czerstwa bułka np. kajzerkaduży pęczek natki pietruszkisól, pieprzDodatkowo:6 jaj do ugotowania i włożenia do środkaForma jak do pieczenia pasztetu (długa)Wykonanie:Marchewki gotujemy. Bułkę moczymy w mleku, natomiast por kroimy w półkrążki.Mięso królika mielimy razem z ugotowaną marchewką i odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy por i drobno pokrojoną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Mięso wyrabiamy jak na mielone.Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i całość mieszamy do połączenia się składników.Jajka gotujemy na półtwardo. Formę w której będziemy piekli mięso wykładamy papierem do pieczenia.Na spód formy wykładamy trochę mięsa, następnie układamy obrane ze skorupek jajka. Na koniec wykładamy na jajka pozostałą część mięsa.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 90 min. Jak na wierzchu pieczeni zobaczymy gdzieniegdzie z cięte białko mięsa to pieczeń powinna być upieczona. Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.Smacznego
