ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska z królika

Pieczeń rzymska z królika

nazwa

Wykonanie

Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom.
Składniki:
1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak)
5 dużych marchewek
1 duży por
3-4 jaja
1 czerstwa bułka np. kajzerka
duży pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo:
6 jaj do ugotowania i włożenia do środka
Forma jak do pieczenia pasztetu (długa)
Wykonanie:
Marchewki gotujemy. Bułkę moczymy w mleku, natomiast por kroimy w półkrążki.
Mięso królika mielimy razem z ugotowaną marchewką i odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy por i drobno pokrojoną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Mięso wyrabiamy jak na mielone.
Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i całość mieszamy do połączenia się składników.
Jajka gotujemy na półtwardo. Formę w której będziemy piekli mięso wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód formy wykładamy trochę mięsa, następnie układamy obrane ze skorupek jajka. Na koniec wykładamy na jajka pozostałą część mięsa.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 90 min. Jak na wierzchu pieczeni zobaczymy gdzieniegdzie z cięte białko mięsa to pieczeń powinna być upieczona. Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2015/03/pieczen-rzymska-z-krolika.html