Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z bloga "moje wypieki". Przepis nieco zmodyfikowałam, według własnych preferencji. Ciasto jest kremowe i lekko kawowe. Na pewno nie nadaje się dla osób na diecie:-). Pyszne... gorąco polecamSkładniki biszkopt:5 jaj3/4 szkl. cukru5 łyżek oleju1 szkl. mąki (bez 2 łyżek)2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki masa cappuccino:250 g serka mascarpone500 ml śmietanki 36%4,5 płaskiej łyżeczki żelatyny10 łyżek kawy cappuccino3 łyżki cukru pudruNa górę:500 ml śmietanki 36%2 łyżki cukru pudruśmietanofix (opcjonalnie)tabliczka gorzkiej czekoladyWykonanie:Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać do nich masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone).3 łyżeczki kawy zaparzyć w 100 ml wody i nasączyć nią biszkoptKrem cappuccino: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie przestudzić. Serekmascarpone zmiksować z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie powoli wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino.Na górę : śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanofixem. Następnie wykładamy ją na masę cappuccino. Wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce o grubych oczkach.Smacznego