ßßß
SKŁADNIKI:1 opakowanie krewetek1 puszka pomidorów1 cebulaoliwkipół papryczki chilli2 ząbki czosnkupół kieliszka winaszczypta kurkumysuszona pietruszkatymianekmajeraneksól, pieprzoliwa z oliwekWYKONANIE:W osolonej wodze gotujemy krewetki. Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Do tego dodajemy pomidory i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli. Gdy krewetki będą ugotowane (ok. 5-7 minut we wrzątku) odcedzamy je i wrzucamy do gotujących się pomidorów. Wszystko podlewamy winem i redukujemy. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę i zioła, doprawiamy solą i pieprzem.Teraz robimy grzanki: kroimy bagietkę na kromki grubości ok 2 cm, smarujemy oliwą z dwóch stron i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Pieczemy, aż się zarumienią.Podawać z winem, wtedy najlepiej smakuje!








Smacznego!