Wykonanie
O tym, że
owoce morza są zdrowe już nikomu nie trzeba mówić!Wszyscy już to wiedzą, nawet ci, którzy ich nie lubią.Choć swoja
drogą.. jak można nie lubić na przykład krewetek?Dziś wspomnianym już wcześniej
krewetkom, będą towarzyszyć
pomidory i... (tu zaskoczenie)
bagietka, a nie jak zwykle
makaron!!Do dzieła!

SKŁADNIKI:1 opakowanie
krewetek1 puszka
pomidorów1
cebulaoliwkipół
papryczki chilli2 ząbki
czosnkupół kieliszka
winaszczypta
kurkumysuszona pietruszkatymianekmajeraneksól,
pieprzoliwa z oliwekWYKONANIE:W osolonej
wodze gotujemy
krewetki. Na
oliwie smażymy pokrojoną w kostkę
cebule i
czosnek. Do tego dodajemy
pomidory i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną
papryczkę chilli. Gdy
krewetki będą ugotowane (ok. 5-7 minut we wrzątku) odcedzamy je i wrzucamy do gotujących się
pomidorów. Wszystko podlewamy
winem i redukujemy. Pod koniec gotowania dodajemy
kurkumę i
zioła, doprawiamy
solą i
pieprzem.Teraz robimy grzanki: kroimy
bagietkę na kromki grubości ok 2 cm, smarujemy
oliwą z dwóch stron i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Pieczemy, aż się zarumienią.Podawać z
winem, wtedy najlepiej smakuje!










Smacznego!