Wykonanie
Uff jak gorąco. Na dworze ledwo da się wytrzymać, ale jakkolwiek by było mamy wreszcie lato. Już pierwszego dnia powitało nas gorącym, parnym, odrobinę burzowym powietrzem i chociaż należę raczej do ciepłolubnych osób, to chyba jednak umiar jest wskazany we wszystkim. Kto lubi, jak mu pot
kapie z nosa? No kto? Chyba że podczas ćwiczeń. Wtedy to już co innego ;) Poza tym ciągle słyszę, że w taką pogodę, to nikomu nic się nie chce. Ok, w tym akurat coś jest. Mnie w taki skwar na pewno nie chce się stać w kuchni przy rozgrzanej i rozpalonej kuchence. Jeść też jakby trochę mniej się chce. Na pewno odeszła ochota na ciężkie, gęste, pikantne i gorące. Już wcześniej
pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej
pory roku są
warzywa i owoce. Do tej
pory jeszcze mi się chciało wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze jedzenie na taki upał? Zielone, surowe i ekspresowe :) Taka jest moja dzisiejsza propozycja. Kusi kolorem i lekkością sezonowych warzyw w towarzystwie aromatycznego
kurczaka. Uwodzi aromatem
oliwy z oliwek z
cytrusową nutką, która całości nadaje ciekawego charakteru. Po prostu zestaw idealny. Jest to obiad z cyklu w mniej niż pół godziny, a jednocześnie porcja zdrowia na talerzu. Nie ma w nim zbędnych zapychaczy, a przy tym syci i satysfakcjonuje. Coś mi się wydaje, że tego typu dania
będę teraz serwować znacznie częściej ;) A może i Was zainspiruję?porcja dla 4 osób

Będziemy potrzebować:2 spore
piersi z kurczaka1 główkę
sałaty lodowej2 nie za duże
ogórki1 pęczek
rzodkiewek1 sporą
młodą cebulkę ze
szczypiorkiemprzyprawy:
sól morską, świeżo mielony
czarny pieprzcytrynową oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (może być też zwykła z dodatkiem soku i otartej
skórki z cytryny)
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przekrawamy każdą wzdłuż. Powstałe w ten sposób kotleciki oprószamy
solą i
pieprzem oraz skrapiamy
cytrynową oliwą i odstawiamy do lodówki (dobrze byłoby co najmniej na 2 godz., ale jeśli nam się spieszy, to chociaż na czas przygotowania
sałaty). Warzywa dokładnie myjemy.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki,
ogórki i
rzodkiewki kroimy w półplasterki, a
cebulkę w piórka.
Szczypiorek siekamy dość grubo (lub jak kto lubi). Wszystkie umieszczamy w sporej misce, delikatnie doprawiamy
solą i
pieprzem, a także skrapiamy aromatyzowaną
oliwą. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Kurczaka szybko obsmażamy na grillu elektrycznym lub na patelni. Zdejmujemy i dajemy chwilę odsapnąć. W tym czasie na talerze nakładamy spore porcje warzyw. Po kilku (2-3) minutach
kurczaka kroimy w skośne plastry i układamy na sałacie. Gotowe :)

Smacznego!