Wykonanie
Bardzo lubię risotta. Z
grzybami, z warzywami, z
mięsem czy z
owocami morza. Przeróżne. Do niedawna nie
jadłam jednak risotta z dodatkiem
owoców. Okazało się, że połączenie
kurczaka i
ananasa sprawdza się również w takim daniu. Dla niektórych może być to zaskakujące, inni powiedzą, że to nic nadzwyczajnego. Jednych i drugich zachęcam do spróbowania tej potrawy, ponieważ wyszła zaskakująco smaczna, a jej przyrządzenie zajmuje tylko chwilę.Lekko pikantne risotto z
kurczakiem i
ananasemprzepis na 2 spore porcje

Potrzebujemy:3/4 filiżanki
ryżu do risotto1
pierś z kurczaka1 sporą
cebulkę1/2 puszki
ananasa1/2 papryczki
piri piri (ja użyłam takiej z zalewy)1/2 pęczka
natki pietruszki6 łyżek
mleczka kokosowego3-4 łyżki
soku z ananasa300 ml domowego
bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml
bulionu i 150 ml
białego wina, ale sam
bulion też może być)2 łyżki
oleju do smażeniaok. 10 dag
żółtego sera lub
parmezanuKurczaka i
cebulkę kroimy w niewielką kostkę. Papryczkę i
natkę siekamy dość drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy
olej (ustawiamy jak najmniejszy płomień), dodajemy
cebulkę, czekamy aż się zeszkli (można ją lekko zrumienić), a następnie wsypujemy
ryż. Podsmażamy go ok. 2 min., a po tym czasie stopniowo dolewamy
bulion. (Ja wlewam go na trzy
razy.) Kiedy
ryż wchłonie pierwszą porcję
wywaru, dodajemy kolejną. Postępujemy tak z całym
bulionem. Gdy
ryż wchłonie już cały płyn, dolewamy
mleczko kokosowe oraz
sok z ananasa, dodajemy także posiekaną papryczkę. Ugotowanie
ryżu zajmuje zazwyczaj ok. 20 min. Po ok. 15 min. od wsypania
ryżu do garnka, możemy dodać
kurczaka. Całość cały czas mieszamy, pilnując by się nie przypaliła. Kiedy
ryż jest już miękki, a
kurczak ugotowany, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy
natkę i
ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy w głębokich talerzach, posypane drobno
startym serem.

Smacznego!