Wykonanie

Brownie to ciasto, które powinni polubić wszyscy miłośnicy ciężkich, mokrych,
czekoladowych i... zakalcowatych ciast. Bo brownie tym właśnie jest - zamierzonym
czekoladowym zakalcem. :)To ciasto typowo zimowe, idealne do mocnego
espresso lub czarnej
herbaty. Dla mnie to również smakołyk z rodzaju tzw. comfort food, czyli dań, które mają poprawiać humor, wprowadzić w dobry nastrój, przywołać wspomnienia, pomóc w oderwaniu się od codzienności.Poniższy przepis to zimowa, świąteczna wersja klasycznego brownie - wzbogacona marcepanem i
śliwkami namoczonymi w
rumie i czarnej herbacie.
Śliwki stanowią dodatek, który delikatnie łamie
słodycz czekolady i marcepanu. Ciasto już w tej postaci jest bogate i sycące. Ale jeśli ktoś chce zrobić z niego wersję jeszcze bogatszą, można do ciasta dodać trochę blanszowanych
migdałów. Wtedy będzie to już totalna rozpusta...(bardzo
czekoladowe)

Składniki na ciasto o wymiarach 24 x 36 cm200 g
czekolady dobrej jakości, o wysokiej (min. 70%) zawartości
kakao (polecam Lindt 85%)250 g
masła4 duże lub 5 mniejszych
jajek (w temperaturze pokojowej)250 g drobnego
cukru do wypiekówpół łyżeczki
soli185 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonuchlebek marcepanowy (mój ważył 125 g)kilkanaście suszonych
śliwekpół szklanki zaparzonej bardzo mocnej czarnej
herbaty2 łyżki
rumu lub
nalewki (opcjonalnie)Przygotowanie
Śliwki pokroić. Zalać
herbatą i
rumem (jeśli używamy). Odstawić do namoczenia na ok. 30 minut.Marcepan pokroić w kosteczkę.
Czekoladę połamać na kawałki.
Masło pokroić na mniejsze części.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).
Czekoladę z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej.Kąpiel
wodna:
Czekoladę i
masło umieścić w naczyniu do kąpieli
wodnej lub metalowej (szklanej) misce. W garnku zagotować trochę
wody (na wysokość ok. 1,5 cm). Zmniejszyć ogień tak, aby
woda delikatnie "pykała". Na garnku umieścić naczynie do kąpieli
wodnej lub miskę. Dno naczynia nie może dotykać gotującej się
wody. Mieszając od czasu do czasu (nie za często) rozpuścić
czekoladę z
masłem. Zajmie to kilka do kilkunastu minut, w zależności od ilości
czekolady i
masła.
Czekoladę należy rozpuszczać powoli, a nie gwałtownie.Do miski z rozpuszczoną
czekoladą wsypać
cukier. Wymieszać.Pojedynczo wbić do czekoladowej masy
jajka, mieszając wszystko po dodaniu każdego
jajka.Dodać
sól i
cynamon. Wymieszać.Wsypać
mąkę. Wymieszać
łopatką.Masę przelać do przygotowanej formy, wyskrobując
łopatką z miski. Wyrównać powierzchnię.Na wierzchu rozsypać marcepan i odsączone
śliwki. Delikatnie wetknąć niektóre
śliwki i kawałki marcepanu do środka ciasta.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut.Ostudzić.Pokroić na kwadratowe kawałki o wielkości ok. 5 x 5 cm.Smacznego!