Wykonanie

Dzisiaj przedstawiam kolejną* wegetariańską wersję spaghetti alla carbonara, tym razem w zupełnie nowej odsłonie. Zainspirowana smacznym daniem, którego próbowałam podczas narciarskiego wyjazdu do Włoch (o którym
pisałam tutaj), postanowiłam odtworzyć je w domu. Nie jest to jednak dokładna replikacja potrawy serwowanej w restauracji na campingu Vidor.
Śmietanę-kremówkę zastąpiłam tu bowiem...
jogurtem greckim. I to była dobra decyzja!
Jogurt nadaje potrawie odrobinę ciekawej kwaskowatości, co w połączeniu z delikatną
słodyczą marchewki i ostrością
szalotki i
pieprzu,
daje bardzo przyjemny dla podniebienia efekt końcowy.* Tutaj znajduje się przepis na wersję z
zielonym groszkiem, a tutaj - z
wędzonym łososiem.Składniki na dwie porcje200 g
makaronu spaghetti2
żółtka z dobrych
jajek2 łyżki startego
parmezanu2-3 łyżki
naturalnego jogurtu greckiego (użyłam
jogurtu "light" o niskiej zawartości tłuszczu)1 mała
marchewka2
szalotki1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanego
szczypiorku2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanieW garnku zagotować i posolić
wodę na
makaronSzalotki posiekać.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kosteczkę (najwygodniej pokroić w plasterki, które następnie posiekać dużym nożem kuchennym).Na małej patelni rozgrzać na średnim ogniu
oliwę.Na patelnię wrzucić
szalotkę i
marchewkę i dusić przez kilka minut aż
szalotka się zeszkli, a
marchewka zmięknie.W dużej misce umieścić
żółtka, starty
parmezan, połowę
ziół,
jogurt. Doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać dokładnie trzepaczką.
Makaron odcedzić i z powrotem przełożyć do garnka.Dodać zawartość patelni i dokładnie razem wymieszać.
Makaron z warzywami przełożyć do miski z masą jajeczno-
jogurtową i energicznie wymieszać (tak jak w tym przepisie).Podawać od razu, posypane odrobiną świeżo zmielonego
pieprzu i startym
parmezanem.Smacznego!