Wykonanie
Makaron z sosem carbonara to włoska klasyka. Oczywiście podstawowym składnikiem tradycyjnej wersji dania jest suszony
boczek pancetta . Ja jednak bardzo lubię eksperymentować i zastępować pancettę innymi składnikami. Na blogu przedstawiałam już przepis na bucatini alla carbonara vegetariana, gdzie głównym składnikiem był
zielony groszek. Tym razem prezentuję carbonarę
rybną, w której króluje
wędzony łosoś.Tym przepisem żegnam się przed krótką przerwą. Po powrocie można spodziewać się kolejnego "podróżniczego" posta, tym razem smakującego... Włochami!Ci vediamo dopo!Składniki na dwie porcje200 g
makaronu spaghettidobre
jajka: 2 duże lub 3 mniejsze lub 2
jajka i 1
żółtko2 łyżki startego
parmezanu1
szalotka100 g
wędzonego łososia2 łyżki
oliwy z oliwekpół pęczka
natki pietruszkisól i
pieprz do smakuPrzygotowanieW garnku zagotować
wodę na
makaron. Gdy zacznie wrzeć, wsypać 2 łyżeczki
soli i wrzucić
makaron.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Szalotkę drobno pokroić.
Natkę pietruszki posiekać.Na małej patelni rozgrzać
oliwę. Na średnim ogniu zeszklić na niej
szalotkę. Dodać
łososia i wymieszać. Odstawić na bok.W dużej misce umieścić
jajka, starty
parmezan,
natkę pietruszki (odrobinę odłożyć do dekoracji),
sól i
pieprz. Z
solą trzeba uważać, bo
łosoś jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, żeby powstała w miarę jednolita masa jajeczna.Ugotowany
makaron odcedzić na sitku. Wrzucić z powrotem do garnka. Dodać
łososia z
cebulką i wszystko dokładnie wymieszać.
Makaron z
łososiem dodać do masy jajecznej i natychmiast dokładnie wymieszać (tak jak w tym przepisie).Podawać od razu, posypane odrobiną świeżo zmielonego
pieprzu i
natką pietruszki oraz ewentualnie startym
parmezanem.Smacznego!


