ßßß Cookit - przepis na Spaghetti alla carbonara al salmone

Spaghetti alla carbonara al salmone

nazwa

Wykonanie

Makaron z sosem carbonara to włoska klasyka. Oczywiście podstawowym składnikiem tradycyjnej wersji dania jest suszony boczek pancetta . Ja jednak bardzo lubię eksperymentować i zastępować pancettę innymi składnikami. Na blogu przedstawiałam już przepis na bucatini alla carbonara vegetariana, gdzie głównym składnikiem był zielony groszek. Tym razem prezentuję carbonarę rybną, w której króluje wędzony łosoś.
Tym przepisem żegnam się przed krótką przerwą. Po powrocie można spodziewać się kolejnego "podróżniczego" posta, tym razem smakującego... Włochami!
Ci vediamo dopo!
Składniki na dwie porcje
200 g makaronu spaghetti
dobre jajka: 2 duże lub 3 mniejsze lub 2 jajka i 1 żółtko
2 łyżki startego parmezanu
1 szalotka
100 g wędzonego łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, wsypać 2 łyżeczki soli i wrzucić makaron.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Szalotkę drobno pokroić.
Natkę pietruszki posiekać.
Na małej patelni rozgrzać oliwę. Na średnim ogniu zeszklić na niej szalotkę. Dodać łososia i wymieszać. Odstawić na bok.
W dużej misce umieścić jajka, starty parmezan, natkę pietruszki (odrobinę odłożyć do dekoracji), sól i pieprz. Z solą trzeba uważać, bo łosoś jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, żeby powstała w miarę jednolita masa jajeczna.
Ugotowany makaron odcedzić na sitku. Wrzucić z powrotem do garnka. Dodać łososia z cebulką i wszystko dokładnie wymieszać.
Makaron z łososiem dodać do masy jajecznej i natychmiast dokładnie wymieszać (tak jak w tym przepisie).
Podawać od razu, posypane odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i natką pietruszki oraz ewentualnie startym parmezanem.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/02/spaghetti-alla-carbonara-al-salmone.html