Wykonanie

To jedno z dań, które można opisać słowami „błyskawicznie i smacznie”. Jego przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie
makaronu i wymieszanie go z sosem. Czyli w
sumie mniej niż 15 minut. Drugą zaletą jest możliwość przygotowania go w każdej chwili – składniki są bowiem albo standardowym wyposażeniem każdej kuchni (
makaron,
jajka), albo mogą być długo przechowywane (mrożony
groszek,
parmezan).Najważniejszym momentem podczas przygotowywania carbonary jest mieszanie
makaronu z sosem. Nie należy robić tego w garnku, w którym gotował się
makaron, gdyż
jajko, przy zetknięciu się z gorącymi ściankami naczynia, od razu zetnie się i powstanie jajecznica. Kiedyś popełniłam ten błąd… Danie było smaczne (czegóż tu nie lubić?), ale wersja „poprawna” jest bez porównania lepsza, no i przede wszystkim - dzięki błyszczącemu
jajku oblepiającemu każdą nitkę
makaronu - piękniej się prezentuje na talerzu!Składniki na dwie porcje200 g
makaronu (mnie najbardziej pasuje tu bucatini, ale może być też spaghetti)2 duże lub 3 mniejsze dobre
jajka (najlepiej z chowu ekologicznego, z pięknymi żółtymi
żółtkami)2-3 łyżki startego
parmezanu2
szalotki2-3 garście
mrożonego zielonego groszku2 łyżki dobrej
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku
natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanieW garnku zagotować
wodę na
makaron. Gdy zacznie wrzeć, wsypać 2 łyżeczki
soli i wrzucić
makaron.
Groszek zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić na sitku.
Szalotkę drobno posiekać.Na małej patelni rozgrzać
oliwę. Dodać
szalotkę i zeszklić na średnim ogniu (nie rumienić). Dodać
groszek, wymieszać. Trzymać na małym ogniu, aż do ugotowania
makaronu.W misce (dużej – takiej, żeby zmieścił się w niej cały
makaron) roztrzepać
jajka. Dodać starty
parmezan oraz
sól i
pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.Ugotowany
makaron odcedzić na sitku. Wrzucić z powrotem do garnka. Dodać
cebulkę z
groszkiem i wszystko dokładnie wymieszać.Teraz nadchodzi kluczowy moment: do miski z masą jajeczną wrzucić
makaron z
groszkiem i od razu szybko i dokładnie wymieszać. Masa jajeczna powinna w całości pokryć
nitki makaronu.
Jajko nie będzie surowe, bo delikatnie „ugotuje się” ciepłem
makaronu.Podawać od razu, posypane
płatkami parmezanu, odrobiną świeżo zmielonego
pieprzu i
natką pietruszki.Smacznego!
