ßßß Cookit - przepis na Tort Raffaello... dla miłośników kokosów i białej czekolady

Tort Raffaello... dla miłośników kokosów i białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Bez Internetu jak bez ręki.... to niestety prawda. Od zeszłego piątku nie miała dostępu do sieci, przez co nie mogłam podzielić się z Wami moim ostatnim wrześniowym tortem :/ Upiekłam go specjalnie na powitanie nowego roku akademickiego w naszym studenckim mieszkaniu. Spotkałyśmy się z dziewczynami po 3 miesiącach... chyba każdy wie, co to znaczy.
Babski wieczór przy winie, owocach i słodkościach ;)
Cytując klasyka: "To będzie dobry rok!"
Składniki na biszkopt: (nie ma opcji żeby się nie udał)
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem i odstawiamy do wyrośnięcia. Białka ubijamy z solą, gdy uzyskają konsystencję sztywnej piany dodajemy po łyżce cukru cały czas mieszając. Następnie do większej miski przesiewamy mąki i stopniowo (po łyżce) dodajemy do białek. Wlewamy olej oraz masę z żółtek. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na tortownicę, której dno wykładamy pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 min w temperaturze 180 st. Najlepiej przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić je patyczkiem. Tortownicę stawiamy pionowo (możemy podeprzeć ją garnkiem, tak aby środek nie opadł i ciasto odparowała). Zimne ciasto przecinamy dwukrotnie.
Składniki na krem:
- 1 opakowanie sera mascarpone
- 375 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 tabliczka białej czekolady
- 150 g wiórek kokosowych
Do ozdoby:
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 100 g migdałów w płatkach
- 1/5 szklanki Brandy
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z 4-5 łyżkami kremówki w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i łączymy z przestudzoną rozpuszczoną żelatyną. Kiedy czekolada wystygnie wlewamy ją do kremówki, mieszamy za pomocą miksera. Kolejno łączymy uzyskany krem z serkiem mascarpone oraz wiórkami. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie namaczamy blaty biszkopta Brandy. Krem dzielimy na 3 części i przekładamy nim biszkopt.
Na pokrytą kremem górę tortu układamy płatki migdałowe, natomiast boki pokrywamy startą białą czekoladą. Tort odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Jeśli nam się nie spieszy możemy zostawić tort w lodówce na cały dzień, wtedy masa dobrze zastygnie i będzie idealnie się kroił.
Źródło:http://uzaleznieniwkuchni.blogspot.com/2013/10/tort-raffaello-dla-miosnikow-kokosow-i.html