Wykonanie

Bez Internetu jak bez ręki.... to niestety prawda. Od zeszłego piątku nie miała dostępu do
sieci, przez co nie mogłam podzielić się z
Wami moim ostatnim wrześniowym
tortem :/ Upiekłam go specjalnie na powitanie nowego roku akademickiego w naszym studenckim mieszkaniu. Spotkałyśmy się z dziewczynami po 3 miesiącach... chyba każdy wie, co to znaczy.Babski wieczór przy
winie, owocach i słodkościach ;)Cytując klasyka: "To będzie dobry rok!"Składniki na
biszkopt: (nie ma opcji żeby się nie udał)- 5
jajek- 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
oleju- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
octu- szczypta
soli
Wykonanie:
Żółtka mieszamy z
proszkiem do pieczenia oraz
octem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Białka ubijamy z
solą, gdy uzyskają konsystencję sztywnej piany dodajemy po łyżce
cukru cały czas mieszając. Następnie do większej miski przesiewamy
mąki i stopniowo (po łyżce) dodajemy do
białek. Wlewamy
olej oraz masę z
żółtek. Wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na tortownicę, której dno wykładamy pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 min w temperaturze 180 st. Najlepiej przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzić je patyczkiem. Tortownicę stawiamy pionowo (możemy podeprzeć ją garnkiem, tak aby środek nie opadł i ciasto odparowała). Zimne ciasto przecinamy dwukrotnie.Składniki na krem:- 1 opakowanie
sera mascarpone- 375 ml
śmietany 30%- 3 łyżeczki
żelatyny- 1 tabliczka
białej czekolady- 150 g wiórek
kokosowychDo ozdoby:- 1/2 tabliczki
białej czekolady- 100 g
migdałów w płatkach- 1/5 szklanki
BrandyWykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy z 4-5 łyżkami kremówki w kąpieli
wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy kremówkę z
cukrem pudrem i łączymy z przestudzoną rozpuszczoną
żelatyną. Kiedy
czekolada wystygnie wlewamy ją do kremówki, mieszamy za pomocą miksera. Kolejno łączymy uzyskany krem z
serkiem mascarpone oraz wiórkami. Całość odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie namaczamy blaty
biszkopta Brandy. Krem dzielimy na 3 części i przekładamy nim
biszkopt.Na pokrytą kremem górę
tortu układamy
płatki migdałowe, natomiast boki pokrywamy startą
białą czekoladą. Tort odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Jeśli nam się nie spieszy możemy zostawić tort w lodówce na cały dzień, wtedy masa dobrze zastygnie i będzie idealnie się kroił.
