Wykonanie
Frytki to danie, którym zajada się cały świat. Pochodzą z Belgii, ale ja dzisiaj postanowiłam zrobić je po wiedeńsku. Przepis usłyszałam od znajomych mojej siostry w ubiegłym tygodniu i od razu chciałam go wypróbować. Oto, co mi wyszło:)Frytki po wiedeńskuSkładniki:- 6
ziemniaków- 20 dag
sera żółtego (startego)- 1/2 puszki
kukurydzy- 3
pieczarki-
przyprawa do ziemniaków- świeży
koperek- sosSos:- 2 łyżki
majonezu- 4 łyżki
jogurtu naturalnego- 2
ogórki kiszone- 2 łyżki
musztardy- 2 łyżki
chrzanu-
sól-
pieprz
Wykonanie:Obrane
ziemniaki pokroić w słupki i wrzucić do gorącej
wody, aby się podgotowały, dzięki temu nie będą musiały być długo w piekarniku. Po 5 min wylewamy
wodę i kładziemy je, posmarowane
przyprawą do ziemniaków i skropione
oliwą, na blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 15 min.W tym czasie możemy przygotować sos, którym posmarujemy kolejne warstwy dania i zetrzeć
ser żółty. W miseczce dokładnie mieszamy
majonez,
jogurt,
musztardę i
chrzan. Wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę
ogórka i doprawiamy do smaku.Gdy frytki się upieką, smarujemy dno naczynia żaroodpornego sosem, następnie kładziemy warstwę frytek, posypujemy
kukurydzą i
serem. Powtarzamy czynność. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 5 min, aby
ser się rozpuścił. Po wyciągnięciu posypujemy
koperkiem i
pieczarkami uduszonymi na patelni.

Jako dodatek
mięsny wybrałam pyszną roladę
z piersi kurczaka faszerowaną
mięsem mielonym,
serem żółtym i
żurawiną. Cudowny smak, na który przepis zdradzę Wam następnym razem:)
