ßßß Cookit - przepis na Zupa krem kalafiorowy z migdałami

Zupa krem kalafiorowy z migdałami

nazwa

Wykonanie

Po dwóch tygodniach wakacji potrzebowaliśmy czegoś normalnego
SKŁADNIKI:
kalafior
młoda włoszczyzna
płatki migdałów
50 ml białego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli
100 ml jogurtu greckiego
świeży koperek
Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Wodę prawie całą odlewamy, miksujemy warzywa. Do zupy, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy,dalej miksujemy. Zaprawiamy jogurtem greckim, mieszamy.
Zupę podajemy posypaną prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy posiekanym koperkiem.
A dla koneserów można również dodać ser z pleśnią :)
Pysznie!!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/07/zupa-krem-kalafiorowy-z-migdaami_15.html