Wykonanie
Dziś na obiadek przegląd lodówki :Dtzn.
Makaron z
wędzonym łososiem,
krewetkami i
groszkiem w sosie
śmietanowo-
serowym
SKŁADNIKI:250g
makaronu - typu Pappardelle50 g
wędzonego łososia10-15
krewetek Tiger
zielony groszek z puszki
śmietana 12%serek topionypół
cebulisól,
pieprz,
kapary,
czosnek,
suszona pietruszka, odrobina
białego wina
Do osolonego wrzątku wrzucamy
makaron. Mój gotuje się 7 min,więc po 4 minutach należy dorzucić do
wody pół puszki odcedzonego
groszku.

W tym czasie zeszklić na patelni
cebulę pokrojoną w kostkę. Zmniejszyć gaz na minimum, dodać wyciśnięty
czosnek. Następnie dołożyć
krewetki i zalać
białym winem, dusić ok 2 minut. Dodać 4 duże łyżki
śmietany i podgrzewać, ale uważać by się nie ścięła, dodać
ser topiony. Doprawić
solą,
pieprzem. Pokroić
łososia na mniejsze kawałki i dodać do sosu wraz z kilkoma
kaparami.

Gdy
makaron już jest aldente odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać z
suszoną pietruszką.

Lubię czasem taki delikatny
śmietanowy makaron... :P