Wykonanie
Wielu z Nas przepada za
szpinakiem, inni nie są jego zwolennikami, ale może to dlatego, że nie
mieli okazji spróbować
szpinaku przygotowanego w naprawdę pyszny sposób. :)To pomysł jaki polecamy wszystkim szpinakożercom. Jak zawsze prosto i smacznie !Składniki-
filet z kurczaka 300g-
jogurt naturalny 4 łyżki-
szpinak 300g- 2 ząbki
czosnku-
ciasto francuskie- 2 łyżki
masła-
sos sojowy ( ok. 2 łyżeczek )- szczypta
chilli-
pieprz,
sól czosnkowa lub zwykła,
gałka muszkatołowaSposób przygotowaniaPierwszy krok to przygotowanie
kurczaka. Myjemy i osuszamy
mięso. Następnie fileta kroimy na 2 części, tak aby plaster
mięsa był cieńszy, wtedy dobrze upiecze się w piekarniku.Przygotowujemy marynatę :
jogurt mieszamy z
solą,
pieprzem,
sosem sojowym, odrobiną
chilli.Obtaczamy pierś w naszej marynacie i wstawiamy do lodówki na ok 20 min.Następnie kroimy
ciasto francuskie w paseczki i układamy kratkę na piersi.Tak przygotowanego
kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok 25 minut.
Szpinak : Podgrzewamy
masło na patelni. Wrzucamy na patelnię drobno posiekany lub wyciśnięty
czosnek. Nie podsmażamy za długo, aby nie stał się gorzki.
Szpinak siekamy drobno i dodajemy na patelnię. Doprawiamy
solą,
pieprzem, gałką. Smaż kilka minut.Na talerz wykładamy
szpinak a na niego
kurczaka - smacznego !

E.O